Brit fajgyűlölők az Európai Parlamentben

Megsemmisítő vereséggel harmadik helyre szorult a kormánypárt a Konzervatív Párt és az euroszkeptikus Függetlenségi Párt mögött, de a legnagyobb felháborodást a szélsőjobb Brit Nemzeti Párt (BNP) két európai parlamenti helye okozta Nagy-Britanniában.

Négy napon belül második szégyenbizonyítványát kapta meg a brit Munkáspárt. A részleges helyhatósági választás kudarc után az EP-voks eredménye is elkeserítő olvasmány a túléléséért küzdő Gordon Brown számára. A ma délután hat órakor kezdődő parlamenti frakcióértekezleten a miniszterelnök újabb súlyos kritikákra számíthat, és a pénteki, sebtében elvégzett kormányalakítás ellenére elhangozhatnak a lemondását sürgető felszólalások.

Az alacsony, országos átlagban alig 30 százalékos részvétel mellett lezajlott választáson a Munkáspárt mindössze 15 százalékos arányával a harmadik helyre szorult a Konzervatív Párt (28,3 százalék) és a  Függetlenségi Párt (17,5 százalék) mögött. A Munkáspárt az első világháború óta nem szerepelt ilyen gyászosan: öt helyet veszített az Európai Parlamentben. Különösen figyelemreméltó a toryk elsősége Wales-ben, a hagyományosan munkáspárti fellegvárban. Bár az 1997 óta kormányon lévő párt vezetői megjósolták a „borzalmas” választási eredményt, arra aligha számíthattak, hogy a tehetős délkeleti országrészben az ötödik helyre szorulnak, az említetteken kívül a Liberális Demokraták és a Zöldek mögött is lemaradva.

Az eredmények közzététele előtt politikai megfigyelők arra utaltak, hogy Gordon Brown sorsát a British National Party esetleges kimagasló szereplése pecsételheti meg. A szélsőjobb párt, amely tagjai közé sem feketéket, sem ázsiakat nem vesz fel és a bevándorlás leállítását tűzi zászlójára, jobban teljesített, mint a média várta. Nem pusztán Nick Griffin, a párt vezetője jutott be az északnyugati (Manchester) régióból Európába, hanem Andrew Brons politológus is az elsősorban munkásosztály-lakta Yorkshire-ből. A fajgyűlölő párt az utóbbi időben legalábbis megjelenését tekintve megpróbált szalonképessé válni.

Ennek, és a nagy pártokkal szembeni tiltakozásnak köszönhető, hogy múlt héten önkormányzati képviselői helyhez is jutott, tavaly óta pedig London irányításából is kiveszi részét. A BNP elleni érzelmek megnyilvánulásaként Griffint vasárnap este antifasiszta tüntetők megpróbálták megakadályozni abban, hogy az eredményhirdetéshez megjelenjen a manchesteri városházán.

David Cameron, a Konzervatív Párt vezetője rendkívül elégedetten nyilatkozott a két választáson elért eredményről, hiszen komoly fölényre tett szert a Munkáspárttal szemben, Európában kétszer annyi szavazatot besöpörve. A BNP sikerét viszont „kétségbeejtően lesújtónak” tartja. David Miliband külügyminiszter Nagy-Britannia hírneve szempontjából károsnak nevezte a BNP áttörését, míg az újonnan kinevezett egészségügyi miniszter, Andy Burnham a „brit politikai szomorú pillanatának” és „kellemetlen érzésnek” tekinti, hogy a 14 millióból több mint 900 ezren akarták Európában látni a szélsőséges pártot.

Nick Griffin. „Lesújtó” siker
Nick Griffin. „Lesújtó” siker
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.