Brit börtönbe vitték a volt libériai elnököt

Egy nagy-britanniai börtönbe szállították kedden Hágából az emberiesség elleni bűncselekmények miatt ötvenévi szabadságvesztésre ítélt Charles Taylor volt libériai elnököt.

A volt libériai államfő délben érkezett Nagy-Britanniába, ahol átadták őt a brit királyi büntetés-végrehajtás képviselőinek, áll a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges ENSZ-bíróság közleményében. London a múlt héten jelentette be, hogy a 65 éves Charles Taylor egy 2007-ben, röviddel az elfogása után született titkos megállapodás értelmében Nagy-Britanniában tölti le a büntetése fennmaradó részét.

Charles Taylort - aki 1997 és 2003 között volt Libéria elnöke - 2012 áprilisában ítélték 50 évi börtönre a Sierra Leone-i polgárháború (1991-2002) idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt. A polgárháborúban egyes források szerint 120 ezren haltak meg. A Taylor közvetett irányítása alatt álló erők egyik célja a vád szerint az ország gyémántbányáinak erőszakos kiaknázása volt, fő eszközük pedig a tömeges megfélemlítés és terror.

A vádak között gyilkosság, civilek zaklatása, nemi erőszak, szexuális rabszolgaságra kényszerítés, gyermekkatonák toborzása és bevetése is szerepelt, bár a bíróság úgy ítélte meg, hogy Taylor ezek nagy részében nem felbujtóként vagy segítőként szerepelt. A volt libériai elnök az ügyészek szerint fegyverekkel és hadianyagokkal látta el a szomszédos Sierra Leonéban tevékenykedő, kegyetlen módszereikről hírhedtté vált lázadókat. Cserébe kényszermunkával kibányászott, "véres gyémántokat" kapott.

Az ENSZ-bíróság akkor döntött arról, hogy Taylor Nagy-Britanniában tölti le a büntetését, amikor az ítélet szeptemberben jogerőre emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.