Az őrült tömeggyilkosnak adott igazat a bíróság

„Az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték a demokratikus társadalomban, mindenkit megillet, még a terroristákat és a gyilkosokat is” – közölte Helen Andenaes Sekulic bíró szerdán.

Ahogy arról beszámoltunk, a 2011 nyarán hetvenhét embert lemészároló Anders Behring Breivik beperelte a norvég államot egyebek közt embertelen bánásmódra és kínzásra hivatkozva.

A bíróság  neki adott igazat, Helen Andenaes Sekulic bíró szerint Breivik emberi jogait megsértette a norvég kormány – írja a Guardian. Az Independent információi szerint az államot 331 ezer norvég korona, vagyis több mint 11 millió forint perköltség megfizetésére kötelezték.

A múlt hónapban, a Skien börtönben – ahol büntetését tölti – tartott meghallgatáson Breivik többek között kifogásolta, hogy nem találkozhat a többi rabtársával, és hogy megbilincselik, amikor a három, rendelkezésére álló cella között ingázik. A felszolgált étel minőségét is aggályosnak találja, valamint nincs ínyére az sem, hogy műanyag evőeszközökkel kell ennie.

Az ügyvédje, Oystein Storrvik szerint az elszigeteltség rossz hatással volt védencére, és a per célja, hogy javuljanak életkörülményei. A norvég államot védő ügyvéd szerint ugyanakkor Breiviknek nincs oka panaszra: három helyiséget használhat, az egyik amolyan nappali, egy másikban tanul, a harmadikban pedig lehetősége van némi testmozgásra. Van tévéje és számítógépe is, igaz, internet nélkül, de a játékkonzolját is bármikor használhatja.

Breivik a bíróságon
Lise Aserud / Reuters

Az, hogy miért panaszkodik a kapott ételre, érthetetlen, hiszen saját konyhája van, főzhet magára, és saját mosógépe is van. S noha a rabtársaival valóban nem találkozhat, az őrökkel és a börtön dolgozóival beszélhet.

Anders Behring Breiviket huszonegy évi szabadságveszésre ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül lemészárolt fiatalokat a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában.

Bjorn Ihler, az Utoya szigetén történt tömeggyilkosság egyik túlélője az ítélethirdetés után Twitteren azt írta, Norvégiában működik a bíróság, tiszteletben tartják az alapvető emberi jogokat még extrém körülmények között is.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.