Brazília riadóztatta a haditengerészetet

Riadókészültségbe lépett a brazil haditengerészet és a környezetvédelmi hatóságok, mert attól tartanak, hogy hamarosan eléri az országot az ecuadori olajszennyeződés.

Május végén egy földcsuszamlás következtében megrongálódott egy olajvezeték, és becslések szerint 420 ezer gallon (1,6 millió liter) olaj ömlött az ecuadori Coca folyóba – emlékeztetett a BBC. Innen továbbkerült a Napo folyóba, amely – már a perui határt átlépve – az amazonasi esőerdők felé viheti a szennyeződést. A perui hatóságok a folyón egy különleges gátat alakítottak ki, hogy e mögé tereljék a felfogott olajat.  

Ecuador eközben igyekszik minimalizálni a károkat, és diplomáciai offenzívába kezdett: Rafael Correa ecuadori elnök a hétvégén bocsánatot kért az okozott károkért a szomszédos Perutól. A perui környezetvédelmi miniszter azonban azzal fenyegetőzött, hogy nemzetközi jogi síkra terelik az ügyet, és kártérítést fognak követelni, ha kiderül, hogy valóban súlyos károkat szenvedtek. Az olajszennyeződés a perui Loreto térséget is elérte, itt két nemzeti park található. A hatóságok elővigyázatosságból palackos vizet hoztak az itt lakóknak, és figyelmeztettek rá: ne igyanak vezetékes vizet, és kerüljék a folyóból kifogott halak fogyasztását is. A környezetvédelmi károk mellett komoly problémát okozhat a perui kormánynak, ha az itteni lakosságot – mivel a hal és a folyó volt fő bevételi forrásuk – kártalanítaniuk kellene. 

Brazília, amely reménykedik, hogy a szennyeződés idáig már nem jut el, segítséget ajánlott mindkét érintett országnak. Ugyanakkor a brazil kormány sérelmezte, hogy Quito eredetileg csak feleakkorára becsülte a kiömlött olaj mennyiségét, és valójában senki sem tudja biztosan, mekkora a baj. Az ecuadori olajvállalat cég, a Petroecuador viszont bejelentette, hogy egy, a területen profinak számító amerikai vállalatot bérelt fel, hogy segítsen a károk  minimalizálásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.