Brazília állíthatja meg az iráni atomprogramot

Az izraeli külügyminiszter arra kérte Brazíliát, hogy befolyásával bírja rá Iránt atomprogramjának feladására. Izraeli tisztségviselők már többször kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy Teherán egyre szorosabb kapcsolatokat épít ki baloldali vezetésű latin-amerikai államokkal.

Az izraeli külügyminiszter arra kérte Brazíliát, hogy befolyásával bírja rá Iránt atomprogramjának feladására, amelynek keretében gyanítható, hogy atomfegyvert fejleszt az ázsiai ország.

Avigdor Lieberman, Luiz Inacio Lula da Silva és Celso Amorim a közös fényképhez készül. Helykeresés a Közel-Keleten
Brazil's President Luiz Inacio Lula da Silva (C) poses with Israel's Foreign Minister Avigdor Lieberman (L) and Brazil's Foreign Minister Celso Amorim during a meeting in Brasilia, July 22, 2009. REUTERS/Jamil Bittar (BRAZIL POLITICS)

"Brazília sok más országénál nagyobb befolyásával kísérletet tehet arra, hogy rávegye Iránt atomprogramja feladására, a palesztinokat pedig arra, természetesen, hogy kezdjenek közvetlen tárgyalásokat Izraellel. Irán a legsúlyosabb fenyegetés, és nemcsak a Közel-Keleten" - jelentette ki Avigdor Liberman, miután tíznapos dél-amerikai körútján Brazíliában találkozott az ország elnökével, Luiz Inacio Lula da Silvával és Celso Amorim külügyminiszterrel. Megjegyezte, hogy Brazíliának jó kapcsolatai vannak mind a muzulmán országokkal, mind Izraellel.

Da Silva nem nyilatkozott a találkozó után, Amorim viszont igen, és azt mondta: a brazil alkotmány tiltja atomfegyverek gyártását, és kormánya reméli, hogy más országok is csak békés célra használják a nukleáris kutatást. Védelmébe vette minden ország jogát ahhoz, hogy "kizárólag nem katonai célokra" és "ellenőrizhető módon" végezzen nukleáris kutatást. Egyúttal felszólította Izraelt - amelyet a Közel-Kelet egyetlen atomhatalmának tekintenek, noha maga Izrael nem ismeri el nyilvánosan ezt a státust -, hogy szintén mondjon le az atomfegyver birtoklásáról. "Brazília szeretné, ha minden ország aláírná az atomsorompó-szerződést, szeretné, ha a Közel-Kelet mentes lenne az atomfegyverektől" - hangoztatta.

Izraeli tisztségviselők már többször kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy Irán egyre szorosabb kapcsolatokat épít ki baloldali vezetésű latin-amerikai államokkal. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint Liberman dél-amerikai útjának célja ellensúlyozni Irán befolyását a térségben.

Éppen Brazíliába látogat a közeljövőben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. Több iráni cég van jelen Venezuelában, és a két ország vezetői nemegyszer találkoztak. Irán nagykövetséget nyitott Nicaraguában és Bolíviában, egy titkos izraeli jelentésben pedig az áll, hogy Bolívia és Venezuela uránnal látja el Iránt. Ez utóbbi vádat tagadja a két dél-amerikai ország. Egy meg nem nevezett izraeli diplomata Liberman kíséretéből elmondta, hogy Izrael el akarja érni az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita szervezet dél-amerikai tevékenységének felszámolását is.

Liberman kedden Sao Paulóban kezdte útját, amelyen Argentínába, Peruba és Kolumbiába látogat még el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.