Brazil képviselők találkoznának Snowdennel

Brazília Washington szövetségese, ezért nem volt indokolt Rousseff elnök levelezésének lekövetése. A brazil képviselőház küldöttséget menesztene Oroszországba Edward Snowdenhez.

A brazil képviselőház úgy döntött, hogy küldöttséget meneszt Oroszországba Edward Snowdenhez, aki leleplezte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) az egész világra kiterjedő lehallgató tevékenységét.

A képviselőház külügyi és védelmi bizottsága döntött így, miután Glenn Greenwald, a brit The Guardian riói munkatársa a brazil O'Globo televízióban dokumentumokkal alátámasztva állította, hogy az NSA Dilma Rousseff elnök e-mailjeit és a Petrobras állami olajtársaság levelezését is követte.

A képviselőház azzal indokolja döntését a moszkvai küldöttségről, hogy Washington állítása szerint az NSA a terrorizmus elleni harc miatt figyelt meg külföldi levelezéseket, telefonokat, ám az elnök személyes e-mailjei vagy az állami olajtársaságé nem minősíthetők ilyeneknek. „Brazília Washington szövetségese, az ilyen megfigyelések nem indokolhatók” – szól az indoklás.

Brazília írásbeli magyarázatot követelt Washingtontól, s a választól tette függővé Rousseff elnök októberre tervezett látogatását - emlékeztet az AP amerikai hírügynökség. Közben Lula da Silva korábbi elnök egy nagygyűlésen mondott beszédében felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy személyesen kérjen bocsánatot a kémkedésért.

Az viszont már Moszkvától függ, hogy lehetővé teszik vagy sem a brazil honatyáknak a találkozót az ismeretlen helyen tartózkodó Snowdennel, az NSA volt munkatársával.

Susan Rice, az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági tanácsadója szerdai találkozóján Luiz Alberto Figueiredo brazil külügyminiszternek elismerte, hogy "legitim kérdéseket" vet fel az NSA megfigyelési ténykedése. Caitlin Hayden szóvivő a találkozót követően Rice kijelentéseit interpretálva azt mondta, az Egyesült Államok megérti, hogy "a közelmúltbeli sajtóértesülések – amelyek közül egyesek eltorzították a tevékenységünket, mások legitim kérdésekre késztették barátainkat és szövetségeseinket - kétség kívül feszültséget okoztak". A szóvivő hozzátette, az Egyesült Államok elkötelezett, hogy együtt dolgozva Brazíliával megválaszolja ezeket az aggodalmakat - jelentette az AFP.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.