Bővített csúcson ünnepli magát a V4

A huszadik évfordulós találkozóra a visegrádi országok kormányfői mellett Pozsonyba várják Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárt, illetve Mikola Azarov ukrán miniszterelnököt is.

Kibővített miniszterelnöki csúcstalálkozón fogja megünnepelni megalakulásának 20. évfordulóját a visegrádi négyek. A február 15-én Pozsonyban rendezendő találkozó forgatókönyvét a szlovák külügyminisztérium már elkészítette, s Mikulás Dzurinda tárcavezető szerdán terjeszti a kormány elé - közölte hétfőn a pozsonyi SITA hírügynökség.

A csúcstalálkozón a visegrádi négyek kormányfői - Iveta Radicová szlovák, Petr Necas cseh, Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök - mellett Pozsonyba várják Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárt, illetve Mikola Azarov ukrán kormányfőt is.

A hivatalos meghívókat Iveta Radicová szlovák miniszterelnök már elküldte kollégáinak. A V4-ek miniszterelnökei részvételüket már megerősítették. Tavaly július elsejétől idén június 30-ig Szlovákia tölti be a visegrádi csoport elnöki tisztségét, így nem meglepő, hogy Pozsonyból a V4-országokon kívül a Szlovákia kiemelt partnereit invitálták a csúcsra. (Bár Martonyi János magyar külügyminiszter tavaly júniusi bukaresti látogatásán még szoros, magyar-lengyel-román együttműködést ajánlott vendéglátóinak, Teodor Baconoschi külügyminiszternek és Emil Boc kormányfőnek, vezető román politikus nem kapott meghívót a szlovák fővárosba.) A találkozó költségeit a szlovák kormányhivatal állja.

A találkozó két részből fog állni. Az elsőben a négy visegrádi ország miniszterelnöke megvitatja a csoport együttműködésének időszerű kérdéseit, valamint néhány európai témát. „A találkozó legfőbb célját a visegrádi csoport két évtizedes sikeres tevékenységének a felidézése, valamint a V4-ek következő időszakbeli tevékenységének a meghatározása képezi. A V4-ek miniszterelnökei közös nyilatkozatot fogadnak el, amely tükrözné a közös regionális együttműködés 20 évét, s ugyanakkor meghatározná az időszerű kihívásokat és feladatokat, amelyek országaink előtt állnak, különös tekintettel az energetikai és a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, a tapasztalatok cseréjére, a hatékonyabb regionális együttműködésre válsághelyzetekben, a V4-ek álláspontjainak jobb koordinálására a közös érdekek és célok érvényesítése közben az Európai Unió keretében” - olvasható a szlovák külügyminisztérium háttéranyagában. A csúcstalálkozó második részében a négy visegrádi miniszterelnök, valamint a hozzájuk csatlakozó német és osztrák kancellár, illetve ukrán kormányfő megvitatnák az energiabiztonság témáját, a szomszédságpolitikát és a regionális együttműködésben szerzett tapasztalatokat.

A pozsonyi csúcstalálkozó résztvevői közös sajtóértekezletet is tartanak. A magas rangú politikusokat a szlovák miniszterelnök díszvacsorán látja vendégül. A visegrádi csoportot 1991. február 15-én alakította meg Magyarország, Lengyelország és Csehszlovákia azzal a céllal, hogy elősegítse a három rendszerváltó ország euro-atlanti integrációját. Csehszlovákia kettéválásával - Csehország és Szlovákia önállósulásával - a visegrádi hármasból visegrádi négyek lett. A megállapodást a Duna-kanyarban álló visegrádi várban írták alá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.