Botránypolitikus az élen

A 65 éves Maszuzoe Joicsi, a japán politika egyik leginkább megosztó figurája győzött a vasárnapi tokiói kormányzóválasztáson.

A jobboldali nacionalista Liberális Demokrata Párt kormánypárt jelöltje az exit pollok szerint 30 százalék körüli eredménnyel végzett az élen. A hivatalos eredményt hétfő előttre nem várták, de Maszuzoe a kamerák előtt, mosolyogva bejelentette, hogy kormányzóként a világ első számú nagyvárosává emeli Tokiót, amely 13 milliós (az elővárosokkal 36 milliós) lakosságával nemcsak japán fővárosa, de a szigetország 47 prefektúrájának egyike is. Mint ismert, 1964 után 2020-ban Tokió ismét nyári olimpiát rendezhet.

Az eredménynek még egy különlegessége volt, Maszuzoe kampányában nagy hangsúlyt kapott a 2011. márciusi fukusimai atomszerencsétlenség óta Japánban különösen kényesnek számító nukleáris kérdés. Márpedig az újdonsült győztes az atompártiak táborát erősíti.

A politikai kommentátorként is jól ismert, jelentős európai (párizsi és genfi) kutatói tapasztalatokkal rendelkező, az angol mellett franciául is jól beszélő Maszuzoe bestsellerrel hívta fel a figyelmet Japán egyre aggasztóbb elöregedésére is. Másfél évtizede jelent meg könyve, a saját tapasztalatain alapuló Amikor bepelenkázom anyámat. Az országban, ahol a nők várható életkora 86 év, 2012-ben már több felnőttpelenkát adtak el, mint gyerekekre valót.

Maszuzoe Joicsi. Jelentős nemzetközi tapasztalat és egy baljós bestseller
Japan's former health minister Yoichi Masuzoe speaks at his office in Tokyo February 9, 2014. A candidate backed by Prime Minister Shinzo Abe, Masuzoe, won Sunday's election for governor of Tokyo, media said, frustrating a key rival's efforts to make the vote a referendum on the Japanese leader's pro-nuclear energy policy nearly three years after the Fukushima disaster. REUTERS/Yuya Shino (JAPAN - Tags: POLITICS ELECTIONS ENERGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.