Botrányokkal terhes voksolás Bulgáriában

A szavazás végén kiadott exit pollok egyöntetűen azt tanúsítják: a botrányok ellenére nyert a jobbközép GERB (Polgárok az európai Bulgáriáért) párt.

Mérsékelt részvétellel és botrányokkal terhesen tartottak választást vasárnap Bulgáriában. A különböző közvélemény-kutatók néhány tizedszázalékos különbséggel arra jutottak, hogy a jobbközép párt 30,4-31 százalékot (97 képviselői hely) kapott. A második helyen a Bolgár Szocialista Párt által vezetett baloldali koalíció áll 26,5-28 százalékkal (85 mandátum). A török és muzulmán kisebbséget képviselő DPSZ (Jogok és Szabadság mozgalom) jutott 10,5 százalékkal (34 hely), a negyedik parlamentbe jutó párt a szélsőjobboldali nacionalista Ataka (Támadás) lett, és 24 mandátumra számíthat. Nem jutott a nemzetgyűlésbe, mert csak 3,9 százalékot kapott a Polgárok Bulgáriáért centrista liberális párt. A szavazók egyik legnagyobb, 24 százalékos csoportja olyan pártokra szavazott, amelyek nem érték el a 4 százalékos küszöböt. Az első adatok szerint a jogosultaknak a fele sem szavazott.

A nagyszámú külföldön élő bolgár csak nehezen tudta leadni szavazatát. Berlinben órák hosszat várakoztak a szavazni vágyok, hasonló volt a helyzet több más nyugat-európai nagyvárosban. Törökországban több tízezer bolgár állampolgárságú személy szavazhatott. A legnagyobb botrány még a választás előtti napon tört ki: egy nyomdában 350 ezer szavazócédulát találtak. A nyomda tulajdonosa erősen kötődik a GERB-hez. Plevenben gyorsított eljárásban öt hónap börtönre ítéltek egy személyt, aki szavazatokat akart vásárolni. Kardzsali megyében egy községi polgármester öt személyi igazolvánnyal akart még szavazni. Egészen biztosan előkerülnek még további szabálytalanságok, törvénysértések. A központi választási bizottság egy televíziós csatornát büntetett meg a szavazás alatt folytatott agitációért.

Az első reakciók arra utalnak, hogy a szocialisták nem nyugszanak bele a választási eredményekbe, s azt akarják majd bizonyítani, hogy a GERB csalással szerezte meg az első helyet. A kampány idején lett ismertté, hogy a jobboldali irányítás alatt a belügyminisztérium lehallgatta politikai ellenfeleit. A választásokat az EBESZ nagy létszámú megfigyelőgárdával ellenőrizte, de más nemzetközi szervezetek is jelen voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.