Boszniai szerbeket ítéltek el Hágában

Két egykori vezető boszniai szerb tisztviselőt ítélt el a hágai háborús bűnösök bírósága az 1990-es években elkövetett atrocitások miatt.

A banjalukai bizontsági központ egykori vezetője, Stojan Župljanin, és a boszniai Szerb Köztársaság akkori rendőrminisztere, Mićo Stanišić egyaránt huszonkét év börtönbüntetést kapott a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljáró hágai ENSZ-törvényszék ítélete nyomán.

A vádirat szerint a két bosznia szerb gyilkosságok, kínzások elkövetésében, valamint a muzulmán és horvát lakosság deportálásában volt bűnös a boszniai-konfliktus alatt. A két férfi elleni vádak tárgyát olyan cselekmények képezték, amelyeket 1992 áprilisa és decembere között követtek el különböző boszniai településeken. Stanisicot és Zupljanint összesen mintegy 1700 személy legyilkolásáért találták felelősnek. A cselekményeket különböző hadifogolytáborokban - Manjacában, Omarskában és Trnopoljéban - követték el.

A most 58 éves Stanišić 2005 márciusában adta fel magát, míg a 61 éves Župljanint Pancsován fogták el 2008 júniusában - írja a BBC. A tárgyalás 2009 szeptemberében kezdődött, és 2012 június elején zárult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.