Boszniai politikust raboltak el Horvátországban

Meg nem erősített szarajevói és zágrábi sajtóértesülések szerint Horvátországban elrabolták Ante Jelavicot, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség volt horvát tagját. A túszejtők egymillió eurós váltságdíjat követelnek a 2005-ben segélyek elsikkasztása miatt tíz évnyi szabadságvesztésre ítélt politikus elengedéséért.

Meg nem erősített szarajevói és zágrábi sajtóértesülések szerint Horvátországban elrabolták Ante Jelavicot, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség volt horvát tagját, a boszniai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori elnökét.

A politikus elrablásáról Dnevni Avaz című szarajevói lap számolt be csütörtökön internetes oldalán, jól értesült forrásokra  hivatkozva, s a hírt megerősítette Jelavic egyik közeli barátja is. A túszejtők állítólag kapcsolatban léptek Jelavic családjával, és  egymillió eurós váltságdíjat követeltek. Az esetről beszámolt a  horvátországi média is, de a jelentéseket nem kívánták kommentálni sem rendőrségi, sem belügyminisztériumi vezetők.

A kettős, boszniai-horvát állampolgárságú Jelavic 1998 és 2001 között volt Bosznia-Hercegovina kollektív államelnökségének horvát  tagja. A politikust 2005-ben sikkasztás miatt tíz év szabadságvesztésre  ítélte a szarajevói legfelsőbb bíróság, miután bizonyítottnak látta, hogy az 1990-es évek végén eltulajdonított Horvátországból Boszniába  átutalt, horvátok segélyezésre szánt pénzösszegeket. Az időközben  Horvátországba menekült Jelavic megfellebbezte a bírósági végzést, az ítéletet 2006-ben megsemmisítették, perújrafelvételt rendeltek el, de az új eljárás még nem kezdődött meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.