Boszniai háborús bűnösöket toloncolnak ki Amerikából

A kitoloncoltak többsége már amerikai állampolgár. A százötven boszniai származású, többségében egykori katona bevándorlót azzal vádolják, hogy a kilencvenes évek elején háborús bűncselekményekben és etnikai tisztogatásban vettek részt a Balkánon zajló harcokban.

New York Times írta meg szombaton, hogy amerikai tisztviselők azonosítottak mintegy 300 boszniai bevándorlót, akik eltitkolták részvételük az 1992-1995 között zajló háborús konfliktusban, beleértve a 95-ös srebrenicai mészárlást is, amely az egyik legvéresebb eseménye volt az egykori Jugoszláviában dúló fegyveres konfliktusnak.

Az Egyesült Államok a volt boszniai katonák közül százötvenet készül kitoloncolni. A bevándorlók egy nagyobb menekülthullámmal érkeztek Amerikába a boszniai erőszak elől. A gyanúsítottak legtöbbje már amerikai állampolgár.

A lap szerint a háromszáz boszniai bevándorló közel fele vett rész a srebrenicai mészárlásban, 1995 júliusában.

A Hágai Nemzetközi bíróság népirtásnak nevezte a véres eseményeket. A bíróság döntése szerint a boszniai szerbek népirtást követtek el, amikor a boszniai muszlimok azaz a bosnyákok meggyilkolására törekedtek. A mészárlásban körülbelül 8000 muszlim férfi és fiatal fiú vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.