Boszniában is ma voksolnak

A szövetségi és tartományi parlament összetételéről és a föderális országban élő népcsoportok elnökeiről szavaznak vasárnap Bosznia-Hercegovinában.
A boszniai háború után létrejött föderális államban ma is jelentős ellentétek vannak a szerb, horvát és muszlim népcsoportok közt. A daytoni békeszerződés aláírása óta ez a hetedik választás az országban.

Bosznia-Hercegovina jelenlegi formájában 1995-ben jött létre. A boszniai háborút lezáró daytoni szerződés értelmében az országot két entitásra osztották: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A bosnyák-horvát föderáció további, egymástól elkülönülő közigazgatási egységekből, kantonokból áll.

A daytoni szerződés alapján a két entitásnak külön vezetése, parlamentje és alkotmánya is van, de rendelkeznek a teljes államra vonatkozó vezetéssel is. Vasárnap ezek minden szintjén választást tartanak.

Milorad Dodik, a boszniai szerb állam vezetője a választások kapcsán azt nyilatkozta, az eredmények kihirdetése után a boszniai Szerb Köztársaság inkább lesz önálló állam, mint pusztán tagállam.

A muzulmánok vezetője, Bakir Izetbegovic egyaránt kritizálta a horvát és a szerb felet is, amiért megosztottságot és népszavazási hangulatot generálnak a kampányban.

A voksolás előzetes eredményei éjfél után várhatók, a végleges eredményeket pedig harminc napon belül közlik.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.