Bosznia megszabadulna a nemzetközi jelenléttől

A külső ellenőrzés alá helyezett Bosznia és Hercegovinában rosszabb a helyzet mint 14 éve, s ezért a nemzetközi felügyelet a fő felelős - nyilatkozta a Politika című belgrádi újságnak Nebojsa Radmanovic, a kollektív boszniai államelnökség szerb tagja.

A politikus szerint az ország közéleti szereplői, főleg a bosnyákok, 14 évvel a háború után is a nemzetközi megbízottakra  támaszkodnak, s igyekeznek felhasználni őket céljaik érdekében. Mint  mondta, a nemzetközi közösség azzal, hogy ragaszkodott Bosznia és  Hercegovina egy államként való megőrzéséhez, elveszítette annak a  lehetőségét, hogy valóban segítsen az országnak.

Protektorátus jött létre, s ami abban történik, azért senki sem  visel felelősséget. A nemzetközi főmegbízottak eddig több mint  nyolcszáz törvényt és határozatot hoztak, de ha valamelyik  működésképtelennek bizonyult, mindig a boszniai politikusokat  vádolták - mutatott rá Radmanovic. A kollektív államfői testület tagja kifejtette, hogy a helyzet  javulásához vezető első lépés a külföldiek távozása lehetne, mert az  rákényszerítené a boszniai politikusokat arra, hogy megállapodásra  jussanak egymással. Amíg létezik a külföldi jelenlét, s a külföldiek  a három államalkotó nép közül az egyiknek az oldalán állnak - utalt  a bosnyákokra Nebojsa Radmanovic -, addig minimális az esélye annak,  hogy a helyi politikusokban elegendő politikai bátorság és képesség  lesz a megállapodásra.

A szerb politikus kitért a bosnyák vezetőknek arra a törekvésére  is, hogy a bosnyák többség uralja a két részből - a Szerb  Köztársaságból és a bosnyák-horvát föderációból - álló országot.  Mint mondta, a muzulmánok legfőbb vallási vezetője, Mustafa Ceric  nyíltan beszél erről, míg Haris Silajdzic, az államelnökség bosnyák  tagja, a legnépszerűbb bosnyák politikus csak azt hangoztatja, hogy  olyan demokratikus országot kell létrehozni, amelyben az "egy ember  egy szavazat" elv érvényesül.

Ez azonban nem lehetséges. Akik azt hiszik, hogy az országot egy  nép uralhatja, jobb ha tudomásul veszik, hogy olyan Bosznia és  Hercegovina nem létezhet. Az országban három egyenrangú nép él, s  közülük egyikre se lehet szavazattöbbséggel rákényszeríteni mások  akaratát - mondta Nebojsa Radmanovic.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.