Bostoni robbantás: megkezdődött az esküdtszék kiválasztása

Megkezdődött az esküdtszék kiválasztása a 2013-as bostoni maratonon elkövetett robbantások perében. Amennyiben az esküdtszék úgy dönt, hogy valóban a csecsen származású Dzsohár Carnajev tervelte ki és követte el a robbantásokat, a férfit akár halálra is ítélhetik.

Nagy médiafigyelem kísérte Bostonban a tizenkét esküdt és hat póttag kiválasztásának első napját, amely akár hetekig is elhúzódhat – írja az AP hírügynökség. Az egyszerű érdeklődőkön túl sokan érintettek személyesen is, hiszen a robbantásokat 260-an élték túl. Számukra különösen fontos nap a mai. A sajtónak nyilatkozó Heather Abbott is egyike a túlélőknek, lábát a második robbantás után szétrepülő repeszek roncsolták szét. Jókora darab hiányzik a bal lábából, de azt mondja, már a felépülésre koncentrál. A kiválasztás kezdete előtt a The Guardiannek nyilatkozó túlélő azt mondta, tudja, hogy fájdalmas időszaknak néz elébe, de úgy érzi, jelen kell lennie a tárgyaláson.

„Soha nem éltem még át ehhez foghatót. Biztos felkavar majd... nem lesz könnyű. De szeretnék részt venni, hogy végre békére leljek és lássam az embert, aki örökre megváltoztatta az életemet" – mondta Abbott.

Szakértők szerint a halálbüntetésre ítélt Timothy McVeigh – „az oklahomai robbantó" – tárgyalása óta egy hasonló jellegű pert sem kísért ekkora figyelem. Carnajev kilátásai nem túl kedvezőek, így ügyvédei vélhetően arra koncentrálnak majd, hogy védencük elkerülje a halálbüntetést. A hírügynökség által idézett jogi szakértő szerint az sem kizárt, hogy az ügyvédek elmezavarra hivatkoznak majd, és biztos, hogy megpróbálnak együttérzést kelteni az emberekben.

A védelmet ellátó csapat állítólag többször is megpróbálta áthelyeztetni az ügyet egy másik bírósághoz, mondván, Bostonban nem számíthatnak pártatlan eljárásra, hiszen túl sok az érintett. A 2013. április 15-én elkövetett robbantásokban három ember vesztette életét, és több mint kétszázan sérültek meg. A vád szerint a 21 éves Dzsohár Carnajev és bátyja, Tamerlan Carnajev tervelte ki és követte el a merényletet. Az idősebb Carnajev a robbantást követő hajtóvadászat során vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.