Bosszútól féltek a rendőrök, nem merészkedtek a gyászolók közé

Több ezer gyászoló gyűlt össze, hogy elbúcsúztassák a bányásztüntetés 44 áldozatát Dél-Afrikában. A rendőrök attól tartottak, bosszút állnak rajtuk, nem is lehetett egyenruhást látni az ünnepségen. Jacob Zuma elnök ma közölt először részleteket arról, hogyan fogják kivizsgálni a marikanai bányánál történteket.

Harmincnégy tüntetőt lőtt agyon a rendőrség még a múlt héten Dél-Afrikában, a marikanai bányánál. A halottakon kívül több mint hetven ember megsérült, 250 demonstrálót pedig letartóztattak. A tüntetést megelőző héten tízen, köztük két rendőr halt meg az összecsapásokban. Őket gyászolta ma több ezer ember, egyházi és törzsi vezetők. A nők, akik férjeiket, fiaikat és testvéreiket gyászolták, vigasztalhatatlanul sírtak, és többen közülük össze is estek.

A BBC tudósítója szerint a gyász mellett a dél-afrikai vezetéssel szembeni dühöt is érezni lehetett, a hozzátartozók ugyanis azt állítják: a kormány küldte a rendőröket a férfiak legyilkolására. Annak ellenére, hogy az összecsapás óta megerősítették a bányánál a rendőri jelenéletet, a helyszínen szervezett istentiszteleten egy egyenruhást sem lehetett látni. Attól féltek, a bányászok bosszút állnak rajtuk.

A megemlékezés egyetlen incidens kivételével békésen zajlott. A szertartást egyszer kellett megszakítani, amikor is a militáns, zöld ruhába öltözött Association of Mineworkers and Construction Union nevű szakszervezet tagjai késeket és botokat lengetve előrenyomakodtak a gyászolóknak felállított sátorban.

Jacob Zuma elnök egy televíziós adásban ma közölt először részleteket arról, hogyan fogják kivizsgálni a marikanai bányánál történeteket. A vizsgálatot vezénylő bizottság a bányát üzemeltető Lonmin cég, a kormány, a rendőrség, a szakszervezetek és a tüntetők akcióit is elemzi majd. Nemcsak arra lesz jogosultságuk, hogy a tanúkat megjelenésre kényszerítsék, és begyűjtsék a szükséges dokumentumokat, hanem vizsgálni fogják a munkapolitikát és a munkakörülményeket is. A bizottság négy hónapig dolgozik majd az ügyön, és öt hónap múlva fogja elkészíteni jelentését.

Zumát és kormányát már többször is vádolták azzal, hogy a vállalatok érdekeit a dolgozók érdekei fölé helyezi. Az elnök beszédében elmondta, a bányászati szektor megengedheti, hogy növelje a munkabéreket. Megfenyegette a cégeket, hogy ha nem emelik a dolgozók bevételeit, akkor visszavonják az engedélyüket. Zuma még szerdán látogatott el a marikanai bányába ahol együttérzéséről biztosította a munkásokat, és megígérte, kivizsgálják, mi is történt valójában.

Az iparosok mindeközben attól félnek, a zavargások átterjednek máshová is. Állítólag már két másik platina bányánál is akcióba léptek a munkások. Az Anglo American Platinum, a világ egyik legnagyobb platina kitermelője például közölte, hosszú listát kaptak a dél-afrikai munkásaik követeléseiről. A Royal Bafokeng Holdings platina bányájában pedig 500 munkás szerdán abbahagyta a munkát, fizetés emelést követelnek, és akadályozzák munkatársaikat, hogy munkába menjenek.

A gyászolók vigasztalhatatlanok és a kormányt okolják
A relative is comforted ahead of memorial services for miners killed during clashes at Lonmin's Marikana platinum mine in Rustenburg, 100 km (62 miles) northwest of Johannesburg, August 23, 2012. Labour unrest in South Africa's platinum belt spread on Wednesday, raising concerns that anger over low wages and poor living conditions could generate fresh violence after 34 striking miners were shot dead by police last week. The strike that started last week at Lonmin's Marikana mine has driven up platinum prices and stoked worries about investing in Africa's biggest economy, where chronic unemployment and income disparities threaten social stability. REUTERS/Siphiwe Sibeko (SOUTH AFRICA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.