Bosszút forral Bin Ladenért az al-Kaida

A szeptember 11.-i terrorakciók tizedik évfordulójára az amerikai vasúthálózatra mért volna csapásokat a szélsőséges iszlámista terrorszervezet.

Megerősítette pénteken Oszama bin Laden halálát az al-Kaida; a terrorszervezet egyben bosszút esküdött az Egyesült Államok ellen, és felkelésre bíztatta a pakisztániakat. Dzsihádista fórumokon megjelent közleményük angol fordítása szerint azt állítják: "folytatjuk a dzsihád útját, amelyen vezetőink jártak. habozás vagy vonakodás nélkül". Bin Laden halála "átokként üldözi az amerikaiakat és ügynökeiket, országaikban és azokon kívül is". - Allah segítségével örömük hamarosan szomorúsággá válik, könnyeikbe vérük vegyül. Soha nem élvezhetik a biztonságot, amíg népünk nem élvezi azt Palesztínában. Bin Laden vére nem vész kárba - áll a közleményben.

Amerikai kormányilletékesek szerint az al-Kaida a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizedik évfordulójára időzítve a vasútra mért volna csapást az Egyesült Államokban. Washingtonban azoknak az információknak a kiértékelésekor bukkantak erre a nyomra, amelyekhez a hétfőn megölt Bin Laden pakisztáni rejtekhelyén jutottak hozzá; ott számítógépes merevlemezeket is lefoglaltak. Arra azonban semmi nem utal - jelentette az amerikai tömegtájékoztatás -, hogy a tervezés konkrét előkészületek formáját öltötte volna. - Nincsen készülőben lévő terrortámadásra vonatkozó értesülésünk az amerikai vasútra vonatkozóan, de fel akartuk hívni partnereink figyelmét az állítólagos szervezkedésre - közölte Matthew Chandler, a belbiztonsági minisztérium szóvivője. Amerikai belbiztonsági vezetők már 2008 őszén, a Hálaadás ünnepéhez kapcsolódóan figyelmeztettek az al-Kaida esetleges vasúti támadására New York városában.

Spanyolországi vizsgálat szerint az al-Kaida " motiválta" - nem pedig végrehajtotta - a madridi elővárosi vasúton elkövetett 2004. március 11-i robbantássorozatot, amely 191 halálos áldozatot követelt, és 1800 embert sebesített meg. A terrortámadásra éppen két és fél évvel 2001. szeptember 11-ét követően került sor. Felmerült az al-Kaida vezetésében egy esetleges karácsonyi, újévi vagy az amerikai elnök januári országértékelő beszédére időzített támadás lehetősége is, derül ki az arab nyelvű dokumentumokból.

Ahogy az is: Bin Laden operatív vezetője is volt a terrorszervezetnek. - Nemcsak dísz volt az al-Kaida élén. Továbbra is szervezkedett, ötletekkel állt elő, hogy mit támadnának meg, és vezetőtársai tudomására hozta ezeket - állítja egy amerikai illetékes a The New York Times pénteki számában.

Bin Laden egyik felesége, akit a pakisztániak hallgatnak ki, megerősítette: férje 2006 óta élt az Iszlámábád környéki ház egyik, kétszobás lakrészében. A globális terror elleni küzdelem, illetve az amerikai-pakisztáni kapcsolatok egyik kulcskérdése: miként rejtőzködhetett ennyi ideig a világ legkeresettebb embere a főváros térségében lévő Abbottabadban.

A pakisztáni belbiztonsági szervek Bin Laden három nejét úgy kérdezik ki, hogy időről időre ugyanazt a kérdéssort kapják meg, csak a kérdések más sorrendjével, így nagyon jó memóriára van szükségük ahhoz, hogy szándékosan valótlanságot állítsanak anélkül, hogy az kihallgatóiknak is feltűnne. A pakisztániak negyven főt vettek őrizetbe Abbottabadban; azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban álltak Bin Ladennel. 

Szélsőséges tüntetés Oszama bin Laden emlékére Kairóban. Először a halál csókolt
An Islamist kisses a picture of Osama bin Laden during a protest in Cairo May 6, 2011. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.