Bosszút álltak a zsidó telepesek

Zavargások szításával gyanúsított zsidó telepeseket vett őrizetbe az izraeli rendőrség csütörtökön a Ciszjordánia északi részén lévő Jichár településen, délután a telepesek bosszúból egy közeli palesztin falu egyik házára támadtak.

A rendőrség szóvivője, Miki Rózenfeld megerősítette, hogy az őrizetbe vett hét telepes között három fiatalkorú is van, a hatósági fellépés okáról azonban nem szolgált részletekkel. A hadsereg rádiója szerint azzal gyanúsítják őket, hogy palesztinellenes jogsértésekben vettek részt. A jichári telepesek csütörtökön a szomszédos palesztin faluba, Hauarába mentek, hogy - mint mondták - kifejezzék az ellenük folyó rendőrségi hadjárat miatti haragjukat. A faluban körülvettek egy palesztin házat és kövekkel dobálták be az ablakait.

Szélsőséges zsidó telepesek hónapok óta azt a gyakorlatot folytatják Ciszjordániában, hogy palesztinok elleni támadásokkal állnak bosszút az izraeli hatóságok minden olyan döntéséért, amely szerintük a telepesek érdekeit sérti. Jichárt a nacionalista és ultraortodox erők bástyájaként, a megszállva tartott Ciszjordánia legszélsőségesebb telepeként tartják számon Izraelben. A Náblusz palesztin nagyvároshoz közel lévő település gyakori színhelye a telepesek palesztinokkal, illetve az izraeli biztonsági erőkkel vívott összecsapásainak.

Legutóbb április 20-án zajlott le a jicháriakhoz köthető incidens. Az ottani zsidó telepesek egy csoportját a hadsereg akadályozta meg abban, hogy behatoljanak egy szomszédos palesztin faluba. A telepesek ekkor kövekkel támadtak a katonákra, egyiküket könnyebben megsebesítve, s felhasították az egyik izraeli katonai jármű kerekeit is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.