Bosszút esküdtek az USA ellen

Nem is az Iszlám Állam, hanem a vele éppenséggel rivalizáló szélsőséges szervezet, az an-Núszra Front halatiott magáról a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapások miatt.

Az iszlám elleni háborúnak nyilvánította és elítélte az Egyesült Államok vezette szíriai légicsapásokat az an-Núszra Front. Az al-Kaidához köthető szélsőséges iszlamista szervezet online közleményében szólította fel a világ dzsihádistáit, hogy vegyék célkeresztbe azokat a nyugati és arab országokat, amelyek részt vesznek a légicsapásokban – írja a BBC.

A szervezet vezetője, Abu Ferasz az-Szuri üzenetének hangfelvételét az al-Arabíja pánarab hírtelevízió tette közzé. A felvételben a csoport megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy bosszút áll a Szíriában végrehajtott légicsapásokért - írja a Híradó. Az iszlamisták részéről ez az első reakció az Egyesült Államok vezette koalíció szíriai légi hadjáratára.

„Mi régóta harcolunk. Ez a háború nem ér véget sem hónapok, sem évek múlva. Évtizedekig tarthat” – utalt Szuri a Szíriában majdnem négy éve tartó polgárháborúra, Az an-Núszra Front a légicsapásokat az iszlám elleni harcnak nyilvánította.

Az an-Núszra közleménye ritka szolidaritás-vállalást jelent azzal a szintén szunnita szélsőséges Iszlám Állammal (IS) amelynek bázisai az amerikai  légicsapások fő célpontjait jelentik, az an-Núszra és az IS ugyanis Szíriában nemcsak Basár el-Aszad elnök rezsimje és hadserege, hanem egymás ellen is harcol. Az IS júniusban kalifátust kiáltott ki Sízíria és Irak ellenőrzése alatt álló területein. Szombaton ennek a kalifátusnak a kvázifővárosára, Rakkára és a török határ menti területekre mértek csapást az amerikaiak.

Harcok a török határnál

A majdnem két hete ostromlott szíriai kurd várost, a török határ menti Kobanit támadták a nemzetközi koalíció gépei szombaton. Fel kellett tartóztatniuk a dzsihadistákat, akik péntek óta jóval beljebb jutottak a település nyugati peremén - írja a Euronews. A helyiek azt mondják, a bombázások miatt a terroristák taktikát változtattak. Kevesebb ellenőrzőpontot állítanak, nem indítanak konvojokat, zászlóikat lakóházakra tűzik és a mobiltelefonjaikat is alig használják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.