Borzalmas beszámolók az Iszlám Államról

Az Egyesült Államok több mint 130 tanácsadót küldött az észak-iraki kurd autonóm területre, ám a szakértők nem vesznek részt a harcokban – jelentette be Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.
A tengerészekből és a különleges műveleti erők tagjaiból álló csapat már megérkezett Irbilbe, közel négyszázra emelve az amerikai szakértők számát Irakban, idézi Hagel szavait a BBC. Az elkövetkező időszakban az lesz a feladatuk, hogy értékeljék a humanitárius helyzetet, és felmérjék, hogy mely területeken tud az Egyesült Államok még többet segíteni az Irakot feldúló Iszlám Állam (IS) elleni harcban, különös tekintettel a Szindzsár hegyen rekedt jazidiekre.

Az ENSZ szerint még mindig több tízezer menekült vesztegel a hegyen, amelyet már napokkal ezelőtt körbevettek az IS harcosai. A nemzetközi szervezet szerint azonnali, „életmentő segítségre" van szükségük.

Az európai államok közül Nagy-Britannia és Franciaország is küldött már humanitárius segítséget, az USA pedig kormányzati források szerint közel 100 ezer adag ételt és több mint 123 ezer liter vizet dobott le a térségben az elmúlt napokban. Ezen kívül folytatta a közelmúltban megkezdett észak-iraki légicsapásokat, valamint felfegyverezte az IS-sel harcoló kurd pesmergákat is. Az éh- és szomjhalál közelében álló, szunnita militánsoktól körülvett jazidiek azonban továbbra is az életükért küzdenek.

Az elmúlt hetekben borzalmas beszámolók járták be a világsajtót arról, hogy a szunnita militánsok miként fejezték le, temették el élve és gyilkolták meg egyéb kegyetlen módokon a jazidieket, akik a világ egyik legősibb vallásának hívői. Azok, akiknek sikerült megmenekülniük a halál torkából, szörnyű dolgokról számoltak be.

„A saját szememmel láttam, ahogy kutyák emberi csontokat rágcsáltak. Ez nem csupán krízis, ez katasztrófa" – nyilatkozta egy jazidi túlélő a CNN-nek. A Tarik néven bemutatkozó 33 éves férfi az út során elvesztette 80 éves édesapját, aki a hőségben éhen és szomjan halt. A férfi szerint több százan jártak így a közvetlen környezetében. „Láttam, amint az emberek összerogynak az éhségtől és a fáradtságtól" – emlékezett vissza a férfi.

Irak mindeközben nemcsak az IS-sel, de komoly belpolitikai válsággal is küzd. Egy öngyilkos merénylő tegnap a frissen kinevezett miniszterelnök otthonának közelében található ellenőrzőponton robbantotta fel magát, sérültekről egyelőre nem tudni.

Haidar al-Abadit hétfőn kérte fel Fuad Masszum elnök, hogy alakítson kormányt, ám ahogy azt korábban megírtuk, a 2006 óta kormányzó, szintén síita Nuril al-Maliki nem akar távozni posztjáról, és azt állítja, hogy csalárd módon, alkotmányellenes manőverrel fosztották meg a harmadik miniszterelnöki terminustól.

Szíriában is tarol az ISZ

Az Iszlám Állam (IS) újabb városokat vont fennhatósága alá Szíria északi részén – írja a BBC aktivistákra hivatkozva. A hírcsatorna szakértője szerint, amennyiben bebizonyosodik, hogy az IS elfoglalta az Aleppo közelében található mintegy hat várost és falut, az óriási előnyt jelent az Irakban és Szíriában is mind nagyobb területeket bekebelező – és a két ország területén kalifátust kikiáltó – szunnita szervezetnek. A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló lázadóknak azonban komoly érvágást jelenthet, ugyanis az ISZ által elfoglalt területek egy része pont azon az úton fekszik, amelyen keresztül az utánpótlást kapják. Az ISZ egyébként nem ismeretlen Szíriában, 2013 óta több területet is ellenőrzése alá vont, az északi Rakka a szunnita militánsok egyik központja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.