Egy év börtön Berlusconinak

Az elsőfokú ítélet a kezdete egy hosszú persorozatnak.

Egy év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy milánói bíróság Silvio Berlusconit, a jobboldali Szabadság Népe (PdL) elnökét, a februári parlamenti választások egyik főszereplőjét. Mint a milánói Corriere della Sera internetes kiadása jelentette, a többszörös exminiszterelnök fivére, Paolo Berlusconi pedig két év három hónapot kapott. A testvérpárnak egyúttal 80 ezer euró kártérítést kell fizetnie; az összeget Piero Fassino ismert olasz politikus, a Baloldali Demokraták volt főtitkára kapja.

Melege van
Italy's former Prime Minister Silvio Berlusconi wipes his face as he appears as a guest on the RAI television show Porta a Porta (Door to Door) in Rome February 20, 2013. REUTERS/Remo Casilli (ITALY - Tags: POLITICS MEDIA)

Berlusconiékat nyomozati titok megsértése miatt vonták felelősségre az olasz sajtóban Bnl–Unipol lehallgatási botrányként ismert ügyben. A család tulajdonában lévő Il ­Giornale napilap 2005-ben egy olyan nyomozati anyag nyomán közölt címlapsztorit Van tehát egy bankunk? címmel, amely Fassino, illetve Giovanni Consorte, az Unipol bank elnöke lehallgatott telefonbeszélgetésére épül. A felvétel törvénytelenül került a laphoz, a politikai indíték pedig nyilvánvaló volt a 2006-os választások előtt, amelyet egyébként a baloldal, ha nem is fölényesen, de megnyert. A telefonbeszélgetésben a Bnl bank felvásárlásáról esik szó, és résztvevőinek lehallgatását bennfentes kereskedés gyanúja miatt rendelték el.

A csütörtöki ítélethirdetéskor Piero Longo, Berlusconi ügyvédje azt mondta, egyáltalán nincs meglepve. – Jobban szeretnék más nevű vádlottakat védeni, és nem Milánóban – fogalmazott ironikusan a Corriere.it jelentése szerint. Ezzel arra utalt, amit a volt kormányfő hosszú évek óta hangoztat: az igazságszolgáltatás szabályos hajtóvadászatot folytat ellene Lombardiában. Ami számára persze csak kapcsolódási felületet jelent a továbbpolitizáláshoz: Berlusconiék még márciusban nagygyűlést tartanak az ügyészek ellen. Az olasz sajtónyelvben Lovagnak nevezett milliárdos politikus most is azzal legyintett az ítélet nyomán: folyamatosan elítélik, de majd a Semmítőszéken igazságot szolgáltatnak neki. Amúgy is jellemző rá, hogy amnesztiával vagy elévüléssel, de megússza kínos ügyeit. Berlusconinak pártját fogták jobboldali szövetségesei. Alessandra Mussolini, a ­Duce unokája szerint nincs többé jogbiztonság Olaszországban, míg Francesco Storace, a La Destra (A Jobboldal) vezetője úgy vélte a Twitter mikroblogon, „Berlusconi az egyetlen Olaszországban, akit telefonlehallgatás közléséért ítéltek el. Gratula, igaz­ságszolgáltatás!”

A Bnl–Unipol elsőfokú verdikt csak az új kezdet... Berlusconi peres ügyei jócskán felhalmozódtak újabban. Mégpedig részben amiatt, hogy maga kérte az eljárásoknak a választások utánra halasztását. Márciusban még a Szívtipró Ruby-féle szexügyben, illetve médiavállalkozása, a Mediaset adócsalási ügyében várhatók fejlemények. Ugyancsak meghallgatják Berlusconit egy megvesztegetési ügyben. Sergio De Gregorio volt balközép szenátor azt állította, hárommillió euróért vásárolták meg, hogy álljon át a jobboldalra 2006-ban. Ez hozzájárult annak idején a Prodi-kormány bukásához.

– Rengeteg pert indítottak már Berlusconi ellen. Most újra gyűlnek a felhők a feje felett, de egyelőre beláthatatlan, hogyan érinthetik ezek az ügyek a jövőbeni politikai szerepvállalását. A peres ügyeknek az elkövetkező hetekben aligha lesz még végük – mondta Molnár Anna Olaszország-szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóját azzal kapcsolatban kérdeztük, számításba veheti-e ezután Giorgio Napolitano köztársasági elnök Berlusconit a kormányalakításnál. – Nehéz világosságot teremteni a ködben! – mondta lakonikusan Napolitano csütörtökön a kabinetalakítás nehézségei kapcsán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.