Börtönre is ítélhetik Slotát az ital miatt

A szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt volt elnökét tudatmódosító szer hatása alatt elkövetett közveszélyokozással vádolják. Május 9-én annyira részeg volt, hogy a saját sajtótájékoztatójára sem talált el.

Akár egy év börtönre is ítélhetik Szlovákiában Ján Slotát, a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét azután, hogy szerdán az ügyészség vádat emelt ellene tudatmódosító szer hatása alatt elkövetett közveszélyokozás miatt. Slota május 9-én annyira részeg volt, hogy a saját maga által meghirdetett sajtótájékoztatóra sem talált el. Ezt Rózsahegyen (Ružomberok) tartotta volna, ám közben megállt Csacán (Čadca), ahol úgy berúgott, hogy a kocsijával a parkolóból sem tudta kiverekedni magát az útra. Ehelyett végighajtott egy árokparton, ahol végül megállt, és egy közeli szerviz munkatársait kérte meg, hogy vigyék ki. Végül inkább újra beült kocsijába, és végigment a lejtőn. Erre azonban már a helyi rendőrök is felfigyeltek, ha másért nem, azért, mert Slota éppen az ő székházuk melletti zöld területen lyukadt ki. A rendőrök itt végignézték, ahogy Slota újra kiszáll a kocsijából, össze-vissza dülöngél, aztán mégis elhajt, majd értesítették a kollégákat, hogy a volt pártelnököt tartóztassák fel. Ez meg is történt, Slotát Csacán bevitték a rendőrőrsre. A fogdából végül néhány órával később, ügyvédje érkezése után engedték ki. „Remélem, nem öltem meg háromszázezer cigányt!” – kiabálta az odasereglett újságíróknak, amikor a felesége hazavitte.

Ha bűnösnek találják, Slota egy év börtönt és pénzbüntetést is kaphat. Ezt valószínűsíti egyébként, hogy a volt pártelnök semennyire nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal: nem fújta meg a szondát, elutasította a vértesztet, nem tett vallomást, és nem élt a lehetőséggel sem, hogy az ügyét gyorsított eljárásban bírálják el. Ahogy a vádemelés kapcsán a Bumm.sk a pozsonyi Sme-re hivatkozva írja, a kerületi rendőrigazgató Slota kiengedése miatt figyelmeztetésben részesítette az intézkedő rendőröket, és megvonta bérük egy részét.

Slota tavaly októberben lemondott az SNS elnöki tisztéről, néhány hónappal azután, hogy pártja a tavaly márciusi előrehozott választásokon a parlamenti bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt sem tudta átlépni. Tiszteletbeli elnök maradt, mígnem idén áprilisban a pártvagyon elherdálása miatt kizárták a pártból. Ahogy utódja, Andrej Dasko a kizáró határozatot indokolta, meggyőződése, hogy a 142 éves, jelenleg is több tízezer tagot számláló párt vagyona nem állhat mindössze két járgányból, s ugyanennyi számítógépből. „Ráadásul csaknem egymillió eurónyi hitelt is kénytelenek vagyunk törleszteni” – tette hozzá Dasko. A pártkörökből szivárgó információk szerint Slota mostanában éppen a visszatérését készíti elő az SNS-be.

Az SNS 2006 és 2010 között Robert Fico első kormányának tagja volt, de a párt körül gyűrűző korrupciós botrányok miatt Fico az SNS három miniszterét is menesztette. Egy ismert újságíró, Marián Lesko tavaly tényfeltáró riportot írt Slota mesés vagyonáról. Kiderítette, hogy a pártelnök potom 493 850 euróért vásárolt egyedi tervezésű, Mercedes McLaren SLR típusú luxus gépkocsit, holott ennyi pénzt a rendszerváltás óta legálisan nem kereshetett. Már addig is méregdrága Porsche Cayenne-jén és Audi Cabrión száguldozott, saját DA-42 Twin-Star sportrepülőgépen röpködött a Tátra felett, a tavaly nyáron pedig luxusjachtjával keltett feltűnést a horvátországi Rab-szigeten, ahol villája is van. A hírbe hozott politikus szerint a felsorolt járművek közül egyik sem az ő tulajdona, emiatt bírósággal fenyegette meg a neves szlovák publicistát, de azóta sem tett ilyen lépést.

Ján Slota a Szlovák Nemzeti Párt által Révkomáromban szervezett 2010-es Trianon-konferencián
Ján Slota a Szlovák Nemzeti Párt által Révkomároban szervezett Trianon-konferencián. 2010. június 4.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.