Börtönre ítéltek egy 17 éves fiút Ausztriában terrorizmus vádjával

Terrorizmus vádjával két és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélték egy 17 éves osztrák fiút Ausztriában szerdán.
Az osztrák fiút abban találták bűnösnek, hogy Szíriában az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezethez csatlakozva terrorista akciók előkészítésében vett részt, és terrorista cselekmények elkövetésére buzdított. Korábban ugyanis a YouTube videómegosztó csatornán egy IS-t népszerűsítő felvételt tett közzé. A videón a hitetlenek "lemészárlására" buzdított. Az nem nyert bizonyítást, hogy a fiú terrorista célokra is kapott volna fegyveres kiképzést.

A büntetés indoklása szerint az ítélet jelzésértékű, hogy mi történhet azzal, aki hasonlót követ el. A bíró súlyosbító körülménynek ítélte meg, hogy a fiú fél éven át IS-nek tevékenykedett, és kiemelte, hogy a fiú nem teljesen önszántából tért vissza az IS-ből, hanem az elszenvedett sebesülése miatt.

Az ítélet kiszabásakor nem voltak tekintettel a fiú eddigi büntetlen előéletére.

A bécsi fiatalt még márciusban fogták el a schwechati reptéren. A fiú nem bevándorlók sarja, 2014 májusában tért át az iszlám vallásra. Vallomása szerint az észak-szíriai Kobani (Ain al-Arab) kurd határváros ostromakor az IS oldalán három napot volt a harcmezőn, és a mentőalakulatot segítette. Rakka közelében bombatámadás során életveszélyes sérüléseket szenvedett, ezért két hónapon át feküdt a kórházban, s eközben eltávolodott az IS eszméitől. Édesapja segítségével tért haza Bécsbe.

A vádlottat pszichológiai vizsgálatnak vetették alá, amely a vádlott beszámíthatóságát, érettségét és veszélyességét mérte fel. A szakértői vélemény szerint a fiú büntethető, és elég érett ahhoz, hogy cselekedetének büntethetőségét belássa.
A pszichológus szerint a fiú azokat a kapcsolatokat kereste, amelyek pótolták volna a családot, vágyott a kötődésre, és az átlagosnál nagyobb mértékben volt befolyásolható. A magyarázat szerint emiatt fordult radikálisan az iszlám felé, ahol a "közösség érzését" kínálták neki.

A pszichológus javaslata szerint a büntetés letöltése után a fiúnak hosszú ideig tartó szociális terápiára van szüksége ahhoz, hogy a személyiségzavarát leküzdje.

A fiatal szerdán elhangzott vallomása szerint akkor három- és négyszáz közötti volt az új jelentkezők száma, akik vagy harcosnak, vagy öngyilkos merénylőnek akartak állni a terrorszervezetben. A fiú elmondása szerint hatvan-hetvenen voltak azok, akik az utóbbi választották.

Az ügyvédje a hétfői tárgyaláson elmondta: a fiú beismeri, hogy csatlakozott az IS-hez, azonban egyúttal áldozata is volt a szervezetnek. Azt tagadta, hogy fegyveres kiképzést kapott volna, vagy hogy részt vett volna a harcokban. Az ügyész még hétfőn bemutatta a vádlott telefonján lévő fotókat, amelyeken fegyverrel pózol, és golyóálló mellényt visel. A fiú ezt azzal magyarázta, hogy "menő" dolog fegyveres fotókat készíteni. Az ügyész elmondása szerint a fiú szíriai tartózkodása alatt fenyegető üzeneteket küldött barátainak, kettőt közülük arra akart rávenni, hogy csatlakozzanak az IS-hez, egy lánynak pedig házassági ajánlatot tett internetes üzeneten keresztül, amelyben arról is beszélt, hogy családot akar vele alapítani Szíriában.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) korábbi tájékoztatása szerint pszichológus kezelte azokat a volt osztálytársait, akiknek fenyegető SMS-ket is küldött.

Az ítélet nem jogerős, a fiú védőjével együtt háromnapos gondolkodási időt kért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.