Börtönlázadás Sri Lankán

A rabok azért lázadtak fel, mert jobb kosztot és életkörülményeket akartak, kiharcolni maguknak. A lázadás gyújtogatásba fúlt, a börtönőrök pedig gondolkodás nélkül tüzet nyitottak rájuk. Az összecsapásnak három halottja és 28 sérültje van.

Legalább 28-an megsérültek és meg nem erősített források szerint hárman meg is haltak a sri lankai főváros egyik szigorúan őrzött börtönében, ahol börtönőrök és rabok csaptak össze, írja a BBC.

A colomboi büntetésvégrehajtási intézetben a börtönőrök azután nyitottak tüzet a rabokra, hogy azok felgyújtották az egyik épület konyháját és egy másik, adminisztrációs épületet. Jelentések szerint így akartak demonstrálni az ehetetlen koszt és az életkörülmények miatt és követelték a börtön igazgatójának elmozdítását is. A rendőrség miatt a rabok azért is dühősek voltak, mert átköltöztették őket eddigi celláikból, hogy meggátolják a börtönben burjánzó drogkereskedelmet.

Helyi lakosok az AP-nek úgy nyilatkoztak: a börtönben pár nappal korábban már voltak összecsapások. A rendőrségi szóvivő szerint most 24 rab és négy börtönőr sérült meg. A sérültek legtöbbjének lőtt sebe van, a börtönőröket viszont kövekkel is megdobálták, egyiküknek a lába is eltört. Halálos áldozatokról hivatalos jelentés nem érkezett, az egyik rab viszont újságíróknak azt mondta, három társa halt meg.

A Welikada börtön rabjai a tetőn állva nézik, amint társaik felgyújtják az épületet
Prisoners look out from atop a roof of a building as others set the fire to another building during a protest inside Welikada prison in Colombo January 24, 2012. At least 20 inmates and four prison guards were admitted to the Colombo National Hospital following a clash at the prison, hospital sources said. Police used tear gas to control the situation in the prison, according to local media. REUTERS/Dinuka Liyanawatte (SRI LANKA - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.