Az IS szervezhette az iraki börtönlázadást

Legalább 30 rab és 10 börtönőr vesztette életét, amikor 50 fogvatartott kitört egy iraki börtönből Bagdadtól 80 kilométerre, Khalis városában. Az akciót az Iszlám Állam vállalta magára, a hivatalos szervek szerint azonban felkelés robbant ki a börtönben, melynek során a rabok fegyvereket szereztek és sikerült kijutniuk.

Irakban nem ritkák a hasonló esetek. Sokszor a parancsnokuk kiszabadítására érkező katonák állnak az események mögött. A szökésben lévő rabok közül kilenc terrorista cselekmények miatt ült. Többen az IS tagjai. A hatóságok közlése szerint a többiek közönséges bűnözők.

A rendőrség tájékoztatása alapján a rabok összeverekedtek, majd a szétválasztásukra érkező őröket megtámadták és megszerezték a fegyvereiket. A minisztérium közlése szerint a fogvatartottak nem kaptak külső segítséget. 

Az Iszlám Állam egy interneten közzétett nyilatkozatában azonban azt írják, hogy a terrorszervezet állnak a támadás mögött, amiben több, mint 30 társukat sikerült kiszabadítani. Állításuk szerint 15 bombát is felrobbantottak a börtön környékén katonai és rendőri konvojokat megtámadva.

Helyi források megerősítették, hogy az Iszlám Állam több járművel megpróbálta megrohamozni a börtönt, hogy kiszabadítsa bent lévő tagjait.  

Khalisban és két külvárosában kijárási tilalmat rendeltek el, amíg a biztonsági erők átfésülik a környéket a gyanúsítottak után kutatva - nyilatkozta a BBC-nek Khalis polgármestere.

A közösségi oldalakon megdöbbentő képek terjednek a környező utcákról, a kommentárokban pedig tömeges kitörést emlegetnek.

Az iraki kormény folyamatosan harcol az ország nagy részét uraló Iszlám Állammal. A jelenlegi a harmadik ilyen kitörés a tartományban tavaly június óta. Több, mint 500 rab, köztük iszlamista vezetők szabadultak ki a Bagdadtól nyugatra fekvő Abu Ghraib börtönéből 2013-ban, miután fegyveresek megrohamozták az épületet.

A fentiekkel nincs összefüggésben az autóba rejtett pokolgép, amely szombaton legalább hét civilt megölt és további tizennégyet megsebesített Bagdadban  - számolt be a rendőrség. A célpontok valószínűleg síita zarándokok lehettek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.