Börtönlátogatással nevelik a politikusokat

A kísértésnek kitett rétegnek így vennék el a kedvét a visszaélésektől, a korrupciótól.
Börtönlátogatásokat szerveztek helyi vezetőknek és házastársuknak nevelési célzattal a közép-kínai Hupej tartományban - számolt be a fejleményről a China Daily című angol nyelvű napilap hétfői összeállításában.

A cikkből az is kiderült, nem csak itt történt ilyen formában kísérlet arra, hogy a kísértésnek kitett rétegnek elvegyék a kedvét a visszaélésektől, a korrupciótól.

Sijan város zárkáit és a fegyintézet rideg körülményeit májusban eddig már több mint hetven pártfunkcionáriusnak, helyi vezetőnek mutatták meg. A látogatóknak a nyílt napon találkozhattak 15 egykori, időközben rács mögé került vezetőjükkel is. A büntetésüket töltőket hatalommal való visszaélés és kenőpénzek elfogadása miatt ítélték el.

Az írás szerint az egykori kisebb-nagyobb hatalmasságoknak a rabruhás fényképei és a kihallgatásukkor készült fotók ugyancsak hatásosnak bizonyultak.

A börtöntúra célja, hogy emlékeztesse a vezetőket a korrupció veszélyeire és arra ösztönözze őket, hogy hatalmukat tisztességgel gyakorolják, fogadják el a párt ellenőrző felügyeletét - fogalmazott a témában kiadott közleményében a Kínai Kommunista Párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága.

A Hszi Csin-ping államelnök, pártfőtitkár hatalomra kerülése óta megkezdett korrupcióellenes kampánynak része, hogy az aktív vezetőket börtönlátogatásra vagy úgynevezett forradalmi központokba viszik el. Tavaly augusztusban például az igen nagy befolyású Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság több mint 200 vezetőjével ismertették meg a két fővárosi fegyintézetben uralkodó viszonyokat.

A múlt héten Csianghszi tartomány Kancsou városában egy forradalmi oktatási bázison félszáz feleség kapott kiképzést erkölcsi feddhetetlenségből. Az oktatás idejére a Vörös Hadsereg uniformisát ölthették fel és abban hallgathatták, miként segíthetik férjüket, hogy becsületesen végezze munkáját, illetve hogyan állhatnak maguk is ellen a korrupciónak.

A Kínai Kommunista Párt az utóbbi csaknem két és fél évben funkcionáriusok, hivatalnokok százezreit ellenőrizték és sokakat sújtottak közülük különböző fokú büntetéssel, jó néhányuk ügyében jártak el ügyészek, született bírói ítélet. A China Daily szerint több mint száz tartományi, miniszteri vagy annál is magasabb szintű vezető esetében indult eddig korrupciós vizsgálat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.