Börtönbüntetésre ítéltek Guantánamóban egy volt gyermekkatonát

Háborús bűnök vádjával negyven évnyi börtönbüntetésre ítélte a guantánamói amerikai támaszpont katonai törvényszéke a kanadai állampolgárságú Omar Khadrt, ám mivel az elítélt korábban vádalkut kötött a hatóságokkal, a ténylegesen letöltendő szabadságvesztést nyolc évre csökkentették.

A 24 éves Khard ügyében - akit 15 évesen ejtettek foglyul Afganisztánban - helyi idő szerint vasárnap hirdetett ítéletet a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszpont és fogolytábor haditörvényszéke.

Khadr múlt hétfőn vádalku keretében bűnösnek mondta magát abban, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal szövetkezett és kézigránáttal kioltotta egy amerikai katona életét. Khadrnak a nyolcéves szabadságvesztésből egy évet kell még amerikai őrizetben letöltenie - ennek pontos helyszíne egyelőre nem ismert -, további hetet pedig Kanadában.

Khadr a terroristagyanús őrizetesek fogva tartására szolgáló, rossz hírű börtöntábor utolsó olyan foglya, aki nyugati ország állampolgára.

A per miatt számos bírálat érte az Egyesült Államokat, amely a II. világháború óta az első állam, amely háborús bűncselekmény vádjával olyan személyt állított bíróság elé, aki az elkövetés idején még nem volt nagykorú.

Khadr a második vádlott, aki vádalkut kötött a katonai törvényszékkel Barack Obama hivatalba lépése óta. Az amerikai elnöknek a washingtoni törvényhozás ellenállása miatt az elmúlt két év alatt nem sikerült eleget tenni választási ígéretének és bezáratni a guantánamói fogolytábort.

Khadr az ötödik külföldi állampolgár, akit terrorizmus vádjával amerikai bíróság elé állítottak a 2011. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás óta.

Kadim Basir Száleh, az iraki védelmi minisztérium szóvivője pedig - szintén vasárnap - 15 civil, 4 rendőr és 8 túszejtő haláláról számolt be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.