Börtönbüntetés kongói katonáknak nemi erőszakért

Hatvankét nő megerőszakolásáért húsz évig terjedő börtönbüntetésre ítélt egy kongói katonai bíróság kilenc katonát hétfőn.

A támadások újév napján történtek Fizi városában. A forrongó Dél-Kivu tartományban gyakoriak az összecsapások a hadsereg, a helyiek és a külföldi lázadók között, s a nemi erőszak is szinte mindennapos jelenség.

A 46 éves Mutvare Daniel Kibibi alezredest, egykori felkelőt elbocsátották a hadsereg kötelékéből, és húsz év elzárásra ítélték az általa elrendelt támadásért. Az ügyészség eredetileg halált kért Kibibire, aki mindvégig kitartóan tagadta a vádakat. Nyolc emberét is elküldték: ők tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetést kaptak.

Egy katonát felmentettek a vád alól, egy 16 évest pedig fiatalkorúak bírósága elé utaltak. A több mint tíz napig tartó per Baraka városában zajlott le, s egyben a büntetlenség felszámolását célzó hatósági szándék próbája is volt.

Kongóban nyolc éve ért véget az utolsó háború, de azóta is felszínre törnek néha az indulatok. Az afrikai országban 2011-ben elnökválasztás esedékes. Az ENSZ a nemi erőszak világközpontjának nevezte Kongót, ahol az erőszakoskodó fegyveresek ritkán kerülnek bíróság elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.