Börtönből börtönbe: kiadják Noriegát

A francia fellebbezési bíróság véglegesen úgy döntött, hogy kiadják Panamának Manuel Noriega volt tábornokot, a közép-amerikai ország egykori diktátorát, akit hazájában távollétében 20 évi börtönre ítéltek emberi jogok elleni bűnök vádjával.

Noriegát 1989-ben amerikai katonák fogták el Panamavárosban, majd miami börtönben ült húsz évet kábítószer-csempészetért és pénzmosásért. A most 77 éves exdiktátort Franciaországban ugyancsak pénzmosásért ítélték el, ám hét éves büntetéséből csak a másfél évet töltött le. A bírósági döntéskor szerdán azt mondta, hogy vissza kíván térni Panamába, „bizonyítandó az ártatlanságát”.

A panamai kormány azért kérte az 1989-ben megbuktatott diktátor kiadatását, hogy hazájában töltse le húszéves börtönbüntetését. Ezt távollétében azért szabták ki rá, mert 1985-ben elrendelte fő ellenzéki vetélytársa, Hugo Spadafora meggyilkolását. A panamai igazságszolgáltatás más ügyekben is bíróság elé kívánja állítani a volt diktátort, aki 1983-tól hat éven át irányította az országot.

Francois Fillon francia kormányfő július 6-án írta alá a kiadatási végzést. A fellebbviteli tárgyalás formális volt, miután a volt panamai diktátor nem nyújtott be fellebbezést, s hazája hatóságaihoz hasonlóan azt reméli, hogy még az év vége előtt hazatérhet.

„Szeretnék hazatérni Panamába, hogy bebizonyítsam ártatlanságomat azokban az eljárásokban, amelyeket távollétemben folytattak le ellenem" - jelentette ki Noriega.

A francia igazságszolgáltatás 2010 júliusában kábítószer-kereskedelemből származó pénzek tisztára mosása miatt hét év szabadságvesztésre ítélte a 77 éves volt tábornokot. Noriega a drogcsempészetből származó bevételeiből 2,3 millió eurónak megfelelő francia frankot mosott tisztára az 1991-ben nemzetközi csalás miatt felszámolt Bank of Credit and Commerce International (BCCI) nevű pénzintézeten keresztül. A Londonon és Párizson átfolyt pénzek végállomása Ausztria, Luxemburg és Svájc volt.

Az exdiktátort 2010 áprilisában adta ki Párizsnak az Egyesült Államok, ahol húsz évet töltött börtönben kábítószer-kereskedelem miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.