Őrizetben marad a portugál ex-kormányfő

José Socratest korrupcióval és adócsalással vádolják. Az ötvenhét éves politikus 2005 és 2011 között volt Portugália kormányfője.
A volt miniszterelnök három éjszakát töltött börtönben, de továbbra is ott kell maradnia. A bíróság meghosszabbította a politikus előzetes letartóztatását, mert a nyomozóhatóságok újabb, hozzá köthető gyanús átutalásokat és banki műveleteket találtak.

Socrates tagadja, hogy bármit elkövetett volna. A volt miniszterelnök 2011-es távozása után Portugália majdnem csődbe ment. Socrates ügyvédje, Joao Araujo hétfőn elmondta, hogy ügyfele fellebbez a bírói döntés ellen.

BBC elemzője szerint a volt miniszterelnök őrizetbe vétele sokkolta a politikai rendszert. Socrates pénteken tért haza Párizsból, ahol állítólag luxuskörülmények között élt. Több sajtóorgánum is beszámolt a politikus fényűző párizsi életéről, amit Socrates sosem szeretett volna kiteregetni.

A szocialisták szerint a politikus nyilvános őrizetbe vétele elvonta a figyelmet a jobboldali kormány korrupciós botrányairól, illetve az "aranyvízum-ügyről". A portugál kormány gyors letelepedési engedéllyel kecsegteti a külföldi befektetőket.

A szocialisták újonnan megválasztott vezetője, Antonio Costa a Socrates-kormány egyik minisztere volt. Közvélemény-kutatások eddig azt jelezték előre, hogy a jövő évi parlamenti választásokon a politikus győzelemre viszi pártját, de ez a kedvező jóslat most veszélybe kerülhet.

A volt miniszterelnök körüli vádak még nem tisztázottak. A portugál média beszámolói szerint Socrates sofőrje pénzszállítóként segítette főnökét Párizsban, ahol az ex-kormányfő egy gyógyszeripari vállalatot vezetett. A sofőr mellett még két embert tartanak vizsgálati fogságban.

Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök elmondta, hogy a korrupciós botrány nem politikai hanem jogi ügy. Megnyugtatásként hozzátette, Portugáliában erős intézmények működnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.