Börtönbe vonul a tajvani exállamfő

A tajvani legfelsőbb bíróság csütörtökön este elutasította a volt elnök, valamint feleségének fellebbezését és helybenhagyta a szeptember 11-én született, életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló ítéletet. Csen Suj-pien Egyesült Államok fellebbviteli bíróságához is fordult, mondván, Tajvan amerikai felségterület.

Csen Suj-pient még tavaly decemberben tartóztatták le. Az exelnök a vád szerint feleségével együtt 3,2 millió dollár értékű pénzösszeggel károsította meg a közvagyont, legkevesebb kilencmillió dollárnyi kenőpénzt fogadott el egy ingatlanvásárlási tranzakcióban és további 2,7 millió dollárt cserébe azért, mert hozzásegített egy vállalkozót állami megbízás elnyeréséhez.

Chen Suj-pien volt tajvani elnök megbilincselt kézzel
Chen Shui-bian volt tajvani elnök mutatja megbilincselt kezét a média felé

Csen és néhány korábbi vezetőtársa ellen időközben újabb vádat emeltek Tajpejben. Eszerint alapos a gyanú arra, hogy Csen és az egykori kormányzó párt, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) volt főtitkára, valamint a külügyi tárca volt vezetője dollár százezrek elsikkasztásában vettek részt "titkos külföldi kapcsolatok" kiépítéséhez.

Az 58 éves Csen Suj-pien, akinek nyolc éves elnöksége tavaly májusban ért véget, a hongkongi South China Morning Post jelentése szerint nemrégiben beadványt intézett az Egyesült Államok fellebbviteli bíróságához, amiben azt igyekszik bizonyítani, hogy ügyében, vagyis szabadlábra helyezésében Washington az illetékes, mivel a japán megszállás után született 1945-ös egyezmény értelmében Tajvan - legalábbis ő ezt így értelmezi - amerikai felségterület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.