Börtönbe megy a Halál Angyala

A "Halál szőke angyalát", Alfredo Astizt; Jorge "El Tigre" Acostát; Ricardo "Serpico" Cavallót, Adolfo Dondát és további nyolc tisztet életfogytiglani bötönre ítéltek szerda este - magyar idő szerint csütörtök hajnalban - az argentin katonai diktatúra idején, 1976-1983 között elkövetett kínzásokért és gyilkosságokért. Valamennyien a leghirhedtebb vallatási központban, a Buenos Aires-i haditengerészeti műszaki főiskolán (ESMA) követték el az emberiség elleni bűntetteket.

Becslések szerint az ESMA kinzókamráiban ötezer embert tartottak, döntő többségüket meggyilkolták, sokakat pedig repülőre tettek, majd élve kidobtak a La Plata folyóba. A Reuters szerint mindössze kétszáz túlélőről tudnak az ESMA ötezerre becsült rabja közül.

Emberjogi csoportok számításai szerint a katonai diktatúra hat éve alatt a halálbrigádok 30 ezer embert öltek meg, nagy részük desaparecidonak, azaz eltűntnek lett nyilvánítva, tetemeik máíg nem kerültek elő. 28 év elteltével most szerdán hirdettek ítéletet az ESMA 16 volt tisztje ügyében. A Buenos Aires-i 5-ös számú bíróság
épülete előtt óriási tömeg gyűlt össze, a vallatások túlélői, az áldozatok hozzátartozói és emberjogi csoportok
tagjai egyaránt. Hatalmas kivetítős képernyőn követhették az ítélethirdetést. 

Ugyancsak nagy számban gyűltek össze emberek az ítélethirdetésre az ESMA, a műszaki főiskola régi
létesítményeiben 2007-ben kialakított Emlékezés és Emberi Jogok Múzeumában. Az emberek minden egyes ítéletet megtapsoltak."Végre megnyugodhatunk abban a tudatban, hogy igazság lett szolgáltatva" - mondta egy asszony a helyi televíziónak nyilatkozva.

A pertárgyalás majd két évig tartott, 160 tanúvallomást, közöttük 79 túlélőét hallgatta meg a bíróság. Összesen 86 emberiesség elleni ügyből tevődött így össze a vád. A vádlottak voltak felelősek például két francia apáca
"eltünéséért", akik a Plaza de Mayo-i Anyák mozgalmának alapítóival együtt meggyilkoltak hozzátartozóit segítették, rejtegették. A tárgyalás során az említett Jorge "Tigris" Acosta volt korvettkapitány, a Grupo de Tareas (A Feladat Csoport) parancsnoka a kínzások, gyilkosságok vádjával szemben azzal érvelt, hogy a hazát védelmezte a terroristákkal szemben. Így Néstor Kirchner elnök kormányát, amely elrendelte a pertárgyalást, ugyancsak pro-terroristának minősítette.

A másik életfogytiglanira ítélt Adolfo Donda részt vett sógornőjének meggyilkolásában, majd annak gyerekének
elrablásában, akit aztán illegálisan adoptáltak.  Victoria Donda húsz évvel később, 2003-ban tudta csak meg valódi személyazonosságát. Alfredo Astiz, a "Halál szőke angyala" elnevezést hajszíne és kedves, gyerekes arca miatt kapta, végül a brit sajtó leplezte le egy fotóval. Ő volt a felelős egyebek között három asszony meggyilkolásáért, akiknek a "bűne" az volt, hogy fehér fejkendőben mentek információt kérni eltűnt gyerekeik
sorsáról. Bizonyított, hogy a tengerészkapitány Astiz utcai ruhában "beépült" emberi jogi csoportokba informálódni. Így többször is elvegyült a Plaza de Mayon eltűnt gyerekeik miatt tüntető asszonyok között, együttérzését fejezte ki nekik, közben az ESMA pribékjeinek megmutatta, hogy mely hangadó nőket kell eltüntetni közülük.

Astizt is megvádolták részvétellel a két francia apáca megkínzásában, majd megölésében. Mint a spanyol El País írta, az ő számlájára írták a svéd Dagmar Hagelin "eltűnését" is, akinek életéért pedig Jimmy Carter amerikai elnök is felemelte szavát. Tanúk állítása szerint Astiz lőtt rá a lányra, amikor fegyveresek által elrabolt barátnője után próbált érdeklődni.  A megsebesült, de még életben lévő lányt ekkor Astiz egy autó csomagtartójába tette, de soha nem került elő.

Alfredo Astiz 1998-ban egy interjúban büszkén vállalta, hogy ő volt Argentínában  "a legjobban kiképzett ember újságírók és politikusok meggyilkolására". "Nem bántam meg semmmit" - nyilatkozta akkor.  Most 60 évesen a bíróság előtt az argentin alkotmánnyal a kezében jelentette ki, hogy minden cselekedetét  az alkotmány alapján tette, s a legjobb tudása szerint folytatta a harcot a terrorizmus ellen. Most mégis "politikai üldözötté" tették.

Összesen 12 volt tiszt kapott most életfogytiglanit a 28-30 évvel ezelőtti bűneikért, négy továbbira pedig 18-25 év közötti büntetést szabtak ki. Egyetlen vádlottat mentesítettek, pontosabban elnapolták ügyét súlyos
betegségére való hivatkozással. Ez volt Argentínában az eddigi legnagyobb emberi jogi bírósági tárgyalás és ítélet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.