Börtönbe kerülnek az online fajgyűlölők

Pénteken a leeds-i büntetőbíróság több mint négy-, illetve több mint kétévi elzárásra ítélt két észak-yorkshire-i férfit, akik némi túlzással jogi történelmet csináltak, amennyiben ők az elsők, akiket többrendbeli rasszista uszításért, antiszemita anyagok világhálós megjelentetéséért és terjesztéséért küldenek börtönbe.

Az 51 éves Simon Sheppard és a 42 éves Stephen Whittle öt évvel ezelőtt hívta fel magára a rendőrség figyelmét, amikor a blackpooli zsinagógának postán feladtak egy Mesék a holokacsáról című röpiratot. A vizsgálat során durva zsidóellenes fogalmazványok kerültek elő, online és nyomtatott formában egyaránt. Az egyik azt állította, hogy Auschwitz a náci rezsim által létrehozott üdülőtábor volt, ahová Európa minden tájáról érkeztek izraeliták ingyen vakációra. A leedsi büntetőbíró, Rodney Grant az ítéletet azzal indokolta, hogy a vádlottak által terjesztett anyagok „becsmérlőnek és sértőnek” számítanak, és „nagy károkat okozhatnak a társadalomnak”.

A szabadlábon védekező vádlottak egy éve, röviddel az ítélethozatal előtt, vízummentességet élvezve Los Angelesbe menekültek. A repülőtéren megállították az első egyenruhás tisztet, és bejelentették, hogy politikai menedékjogért folyamodnak. Az amerikaiak őrizetbe vették őket, és tizenegy hónap múlva kiadták őket Nagy-Britanniának.

A brit közvélemény még nem dolgozta fel, hogy a szélsőjobboldali, rasszista Brit Nemzeti Pártnak két képviselője lett az Európai Parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.