Börtönbe kell mennie a gázolás miatt Magyarországon elítélt horvát politikusnak

A horvát legfelsőbb bíróság elutasította Radimir Cacic fellebbezését, így a volt horvát miniszterelnök-helyettesnek legkevesebb 11 hónapra fogházba kell vonulnia.

A horvát politikust Kaposvárott halálos közúti baleset okozása miatt egy év és tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélték novemberben. Miután Cacic azt kérte, hogy hazájában tölthesse le a büntetést, a zágrábi megyei bíróság januárban megvizsgálta, hogy a büntetés mértéke megfelel-e a horvátországi törvényeknek és az igazságügyi gyakorlatnak. A háromtagú bírói tanács zárt tárgyalásán nem jogerősen megerősítette a magyar bíróság ítéletét, s mellékbüntetésként három évre eltiltotta a járművezetéstől Cacicot. Cacic védőügyvédei éltek a fellebbezés jogával, így az ügy a horvát legfelsőbb bíróságon kötött ki, amely a fellebbezést elutasította. A döntést szerdán kézbesítették a zágrábi megyei bíróságnak.

Egyelőre nem tudni, hogy a volt politikus mikor és melyik büntetés-végrehajtási intézménybe vonul be. A döntést előbb még kézhez kell kapnia az elítéltnek is, aki kérelmezheti a büntetés végrehajtásának elhalasztását. Cacic a büntetés félidejének letöltése után kérelmezheti feltételes szabadlábra helyezését - közölte honlapján a horvát közszolgálati rádió-televízió (HRT).

A Jutarnji List horvát napilap emlékeztet rá, hogy Magyarország csak előzetes, nem végleges hozzájárulását adta ahhoz, hogy az elítélt Horvátországban töltse le a büntetést. Így a horvát bíróság döntését a magyar igazságügyi miniszternek is meg kell erősítenie, s csak ezután szolgálhatja le Cacic a büntetést hazájában - írta online kiadásában a horvát lap.

Cacic a magyarországi jogerős ítélet kihirdetése után novemberben lemondott miniszterelnök-helyettesi, valamint gazdasági miniszteri posztjáról, március végén pedig távozott a Horvát Néppárt (HNS) elnöki tisztségéből is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.