Bíróság elé került a leghíresebb spanyol bíró

Véget érhet a legismertebb spanyol vizsgálóbíró, Baltasar Garzón karrierje. A chilei Augusto Pinochet elleni perrel világhírt szerző bíró ellen ma indul eljárás Madridban.

Garzón ellen kapásból három ügyben emeltek vádat. Egyrészt a kormányzó Néppárt néhány politikusának korrupciós ügyében állítólag illegális eszközöket használt, amikor ügyvédek és már börtönben levő elítéltek telefonbeszélgetéseit hallgatta le. – Attól, hogy valaki az igazságot akarja kideríteni, nem használhat fel törvényen kívüli módszereket – állítja az egyik jogász, aki beperelte Baltasar Garzónt.

A volt vizsgálóbíró, Baltasar Garzon int támogatóinak 2010 májusában, felfüggesztése után nem sokkal
Spanish High Court judge Baltasar Garzon gestures to the people supporting him as he leaves the High Court in Madrid May 14, 2010. Controversial Spanish judge Baltasar Garzon was suspended on Friday pending his trial on charges he exceeded his authority by ordering an investigation into mass killings during the Civil War, court officials said. REUTERS/ Paul Hanna (SPAIN - Tags: POLITICS CONFLICT CRIME LAW)

A másik ügyben is túl szélesen értelmezte a jogkörét: ő volt az első, aki egyértelműen kiállt a Franco-diktatúra alatti jogsértések kivizsgálása mellett. A spanyol jog szerint ezek nagy része elévült, az elkövetők 1977-ben általános amnesztiát kaptak. Baltasar Garzón azonban úgy vélte, hogy az áldozatoknak is jár igazságszolgáltatás, és nyomozást indított 110 ezer eltűnt személy felkutatására. A kutatásban több tömegsírt is felnyitottak, a hozzátartozók egy része ugyanis máig nem tudja, hogy a diktatúra vagy a polgárháború alatt meggyilkolt családtagjaik hol nyugszanak. Emiatt 2010 májusában már felfüggesztették állásából.

A harmadik ügyben Garzónt elfogultsággal vádolják: a gyanú szerint, amikor a New York-i Columbia Egyetemen tanított, a Santander bank is támogatta anyagilag – a bank ügyében később pedig maga is nyomozott.

A madridi bíróság épülete előtt már gyülekeznek a Garzón melletti tüntetők, akik úgy vélik: a vizsgálóbíró túl sok ember "bütykére" rálépett, ezért akarják kivonni a forgalomból. Különösen a most kormányzó néppártiak nem nézik jó szemmel a tevékenységét. Ha a fenti vádakban bűnösnek találják, véget érhet a karrierje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.