Börtönbe mehet a cseh Madame Pompadour

Háromtól négy évig terjedő börtönbüntetést kért a cseh exkormányfő kabinetfőnökének és mostani feleségének, Jana Necasová-Nagyovának a vádat képviselő ügyész hétfőn a prágai városkerületi bíróságon. Petr Necas feleségét hatalommal való visszaéléssel és több millió koronás adócsalással vádolják.

Hétfőn zárt ajtók mögött hallgatták meg a katonai hírszerzők záróbeszédét Jana Necasová tárgyalásán. Az elhangzottakról Rostislav Bajger ügyész számolt be először az iDNES cseh portálnak. Bajger elmondása szerint a vád 3-4 év letöltendő börtönbüntetést javasolt a cseh Madame Pompadourként elhíresült Necasovának.

Nagyová 2012-ben. Írásban nem hallgatják meg
Nagyová 2012-ben. Írásban nem hallgatják meg
Stringer / Reuters

„A záróbeszéd igényes volt, és azt hiszem, hogy igazságos" – jegyezte meg az ügyész a tárgyalás szünetében. Hozzátette, hogy a gyanúsítottak ellen elég bizonyíték áll rendelkezésre, így akár 1-től 5 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak. A maximális büntetésre Milan Kovanda, a hírszerzés egykori vezetője számíthat.

A botrányba belebukott a cseh miniszterelnök

Necas nyolc éve, még munkaügyi miniszterként ismerkedett meg a hivatalban akkor részmunkaidőben dolgozó Nagyovával, akit aztán 2010 őszétől immár miniszterelnökként a kabinetfőnökévé nevezett ki.

A prágai Madame Pompadourként is ismert hölgy havi nettó bevétele állítólag meghaladta a 200 ezer koronát, ami még az államfő és a miniszterelnök alapjárandóságánál is nagyobb összeg. A beavatottak szerint egy éven belül valóságos teljhatalmat vívott ki, csaknem minden fontos ügyről – különösen az állami hivatalok és cégek vezetőinek kinevezéséről – tulajdonképpen ő döntött. Prágai lapok szerint ezt azért tehette meg, mert intim kapcsolatba került a cseh kormányfővel.

Két éve a rendőrség páratlan méretű, a kormányhivatalban és több minisztériumban végrehajtott razziája során Nagyová több más személlyel együtt vizsgálati fogságba került, majd egy hónap után kiengedték őket, azóta szabadlábon védekeznek. Necas ezután lemondott a kormányfői és pártelnöki tisztségéről. A korábban példás házaséletet élő, négy gyermeket nevelő exkormányfő azt is bejelentette, hogy válik, és elveszi feleségül a volt kabinetfőnökét.

Pénteken ítélet születhet

Az alperesek záróbeszédét kedden hallgatja meg a prágai bíróság. Az szinte biztos, hogy Necasová nem fog felszólalni. Írásos nyilatkozatot ugyan akart küldeni a bíróságnak, ezt azonban a bíró nem várta meg. A taláros testület várhatóan pénteken hirdet ítéletet, amely a tárgyalással ellentétben nyilvános lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.