Börtön várja otthon Zelayát

Eredménytelenül zárult a nemzetközi közösség által továbbra is elismert Manuel Zelaya és az őt puccsal eltávolító Roberto Micheletti beiktatott elnök képviselői közötti békéltetés. Az elűzött Zelaya Washingtontól várja a segítséget.

Hondurasban a polgárháború veszélyét vetítette előre José Miguel Insulza, az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) chilei főtitkára és Oscar Arias, Costa Rica elnöke is, miután eredménytelenül zárult a második békéltetési forduló a nemzetközi közösség által továbbra is elnökként elismert Manuel Zelaya és az őt június 28-án puccsal eltávolító új vezetés, így Roberto Micheletti beiktatott elnök képviselői között.

Eltávolítják a Zelaya festményt
A military officer prepares to remove a painting of Honduras' ousted president Manuel Zelaya in the courtyard of the presidential house in Tegucigalpa July 20, 2009. Along with the painting officials showed a bust and a life-seized statue of Zelaya that they claimed were found in a locked room inside the premises. REUTERS/Tomas Bravo (HONDURAS CONFLICT POLITICS) 2009-07-21,

A két államfő ezúttal sem találkozott személyesen a Costa Rica fővárosában tartott tárgyaláson. A közvetítésre vállalkozó Arias további három napot kért az alkudozásra, figyelmeztetve mindkét tábort, hogy Hondurasban nemcsak a hadseregnek, hanem sok civilnek is van fegyvere.

Insulza pedig „diktatúrának” minősítette az új hondurasi vezetést, amelynek a célja az időhúzás. – Őrült helyzet, amelyért esetleg Honduras lakossága fizet majd drágán – mondta Insulza, aki újra összehívta az AÁSZ rendkívüli ülését, amely egy ízben Washington egyetértésével már felszólította a hondurasi vezetést az államcsíny előtti állapot helyreállítására.

Micheletti megismételte, hogy álláspontjukat nem változtathatja meg a külvilág beavatkozása: Zelayát letartóztatják és bíróság elé állítják, ha haza mer térni. Reagálva az Európai Unió döntésére, hogy felfüggesztette a 65 millió dollárnyi fejlesztési támogatás folyósítását, a közép-amerikai ország de facto vezetője hangsúlyozta: „megmutatjuk a világnak, hogy pénz és olaj nélkül is egységesen kitartunk”. Közben a tegucigalpai törvényhozás épülete előtt hétfőn is Zelaya-pártiak ezrei néztek farkasszemet a rohamosztagosokkal.

Az éjszakai kijárási tilalom továbbra is érvényben van.

Manuel Zelaya az El Mundo című spanyol napilapnak úgy nyilatkozott: „ez az egész válság egy pillanat alatt megszűnik, ha az Egyesült Államok egyértelmű lépéseket tesz azokkal szemben, akik az államcsíny hátterében állnak”.

Egyébként közölte, hogy kitart visszatérési szándéka mellett, csak bevárja a közvetítő Arias által kért további három napot. Hívei Hondurasban már el is kezdték szervezni a mozgósítást fogadására.

Washingtoni közlés szerint Hillary Clinton külügyminiszter telefonon Újdelhiből „kemény hangnemben” figyelmeztette Michelettit, hogy a 16 millió dolláros katonai segély felfüggesztése után egyéb szankciókkal is számolniuk kell, ha nem jár eredménnyel a Costa Rica-i elnök közvetítése. Az AP szerint Micheletti viszont arra kérte Clintont, hogy menessze egyik bizalmasát Tegucigalpába, aki meggyőződhetne a valós helyzetről.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.