Börtön vár a fegyvereseket lekaszaboló családfőre

Végzett a házába törő fegyveresekkel egy oroszországi férfi. A hatóság szerint aránytalanul keményen lépett fel a családját védő vállalkozó a banditákkal szemben.

Aránytalan önvédelem miatt két év börtön várhat arra az oroszországi vállalkozóra, akinek családi házába szombaton négy fegyveres tört be, pénzt és ékszereket követelve. Az örmény származású Gagik Szarkiszjan az otthon lévő családot fenyegető férfiaknak ellenállt: egy konyhakéssel hármat közülük megölt.

A férfival szemben egyelőre több emberen elkövetett emberölésért indult eljárás, amiért akár életfogytiglan is kiszabható. A jogászok szerint azonban az ügyet hamarosan aránytalan önvédelemre minősítik át.

– Férfiként viselkedett, nem hagyjuk, hogy meghurcolják – így kommentálta Tula megye kormányzója a történteket. Hasonlóan vélekedett az államfő alá rendelt Társadalmi Kamara egyik tagja is. – Ha az én otthonomra törnének, magam is így tennék – mondta Alekszandr Kucserena, aki ügyvédként is dolgozik. (Szarkiszjannak azóta több szervezet jogi segítséget ajánlott fel.) A család elmondása szerint a négy férfi este tört rájuk, Szarkiszjan feleségét, gyermekét, menyét és négy unokáját is verték, a hétéves csecsemő halántékához pedig pisztolyt szorítottak. – Hol engem vertek, hol a gyerekeket, félelmetes volt – mondta a vágásokkal és fejsérülésekkel kórházba került Szarkiszjan, aki a gyermekek ütlegelésekor tudott elmenekülni a konyhába, ahol kést ragadt. – Az egyik bandita utánam jött, de nem vett észre azonnal, ekkor hasba szúrtam – idézte fel a történteket az 52 éves, átlagos testalkatú férfi, aki szerint a katonaságnál szerzett tapasztalatai, és vadászhobbija révén tudta a késsel megvédeni magát és családját.

Három támadó a helyszínen meghalt, a negyedik elmenekült. Egyes jogászok szerint azonban a 40-45 év körüli, büntetett előéletű támadók az első szúrás után menekülőre fogták, Szarkiszjan ezután támadónak minősülhet, így önvédelme vitatható. – A vágások nyomai az áldozatokon már az önvédelem túllépésére utalnak – mondta a Nyomozati Hatóság (SZK) regionális igazgatóságnak vezetője.

– Ha egy áldozat lenne, könnyen beszélhetnénk önvédelemről. Három halott ehhez kicsit sok – idézte a newsru.com hírportál Jevgenyij Csernouszov nyugalmazott rendőrezredest. Enyhítő körülményt a pszichológusi szakértői véleménye biztosíthat, amely igazolja, hogy Szarkiszjan nem tudhatta felmérni tettének súlyosságát. – Sajnos az orosz jogrendszerben nincs megfelelően biztosítva az önvédelem intézménye – jelentette ki Ruszlan Zakljuzsnij. Az ügyvéd szerint számtalan ember kerül önvédelemért börtönbe.

Az SZK nem zárja ki, hogy a támadókat valaki felbérelte. A hatóság családi vita lehetőségét sem zárja ki. Eszerint Szarkiszjan egyik külföldön élő rokona akart volna így bosszút állni. A család azonban tagadja, hogy rosszakaróik volnának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.