Börtön lesz a vége a saját kalifátusnak

Isteni fénynek nézte a trolibuszvezeték szikráját – körülbelül ez volt az az élmény, amiért egy tatárföldi szektavezér és több tucat követője egy nyolcemeletes föld alatti labirintusban élt, évtizedekig távol a napfénytől.

Egy tatárföldi szakadár muzulmán szekta négy tagját vádolta meg szerda késő este az orosz hatóság gyermekek ellen elkövetett kegyetlenséggel. A rendőrök nemrég Kazany külvárosában találtak rá a kazamataszerű föld alatti bunkerre, amelynek szűk celláiban összesen 27 felnőtt és 38 gyerek rejtőzött – a gyerekek között van olyan, aki több mint tíz évig élt a föld alatt, távol a napfénytől.

A tatárföldi szekta alapítója a 83 éves Faizrakhman Szattarov, aki állítólag még a hatvanas években nézte isteni fénynek egy trolibuszvezeték által vetett szikrákat. Szattarov ezután prófétának nyilvánította magát; vezetésével a szekta a kétezres évek elején vonult az illegálisan kiépített kazamatarendszerbe. Ebből a labirintusból csak a kiválasztottak merészkedhettek ki a napvilágra. Ők kereskedőként biztosították társaiknak a napi betevőt.

A 27 megtalált gyerekből orosz hatósági közlések szerint tizenkilencen egy és 17 év közötti fiatalkorúak; közülük korábban egy sem hagyta el soha a szekta labirintusát, nem járt iskolába és nem volt orvosnál sem. Az életét már ágyhoz kötve, lázálmok közepette tengető Szattarov saját kalifátust akart alapítani a föld alatt. Szektája nem ismeri el maga felett állónak az orosz polgári kormányzatot – ez még csak hagyján –, de nemet mond a tatárföldi muzulmán vallási elöljárók útmutatásaira is. Azzal egyébként, hogy próféta szerepében tetszelgett, Szattarov a vallási hagyományok szerint eretnekséget követett el; az iszlám Mohamedet az utolsó prófétának tartja, elfogadni utána már senkit nem lehet.

A kazamatarendszer felett húzódó 700 négyzetméteres épületet most lebontják, a kalifátust jelentő járatokat pedig beomlasztják.

A szekta létezésére annak a nyomozásnak a margóján derült fény, hogy Tatárföldön az elmúlt hetekben több merényletet is elkövettek muzulmán vallási elöljárók ellen. Július 19-én Valiulla Jakupovot, a tatárföldi muzulmán adminisztráció oktatási vezetőjét lőttek agyon otthonában, Ildus Fajzov mufti, a helyi muzulmánok vezetője is megsérült, amikor felrobbantották a kocsiját. Ebben az ügyben eddig négy embert tartóztattak le; arról nincs hír, hogy Szattarovnak és szektájának köze lenne a merényletekhez.

.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.