Börtön helyett GPS

A gazdasági válság miatt az amerikai büntetésvégrehajtási intézmények is költségkímélő megoldások alkalmazására kényszerülnek. A kiadások lefaragása érdekében több állam szabadlábra helyezi, és GPS helymeghatározóval, sőt, esetenként alkoholszondával ellátott lábperecekkel látja el a nem erőszakos bűncselekmények elkövetőit.

A gazdasági válság miatt az amerikai büntetésvégrehajtási intézmények is költségkímélő megoldások alkalmazására kényszerülnek. A kiadások lefaragása érdekében több állam szabadlábra helyezi, és GPS helymeghatározóval, sőt, esetenként alkoholszondával ellátott lábperecekkel látja el a nem erőszakos bűncselekmények elkövetőit. Emberi jogi szervezetek nehezményezik az állandó megfigyelést.

A gazdasági válság miatt csökkenő adóbevételek több amerikai államot rendkívüli megszorításokra kényszerítettek: még a büntetésvégrehajtási intézmények kiadásait is le kellett szorítani. Több államban is azt a megoldást választották, hogy a nem erőszakos bűncselekményekért elítélt fogvatartottakat szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy az elítéltek hajlandók a lábukra erősített, GPS- helymeghatározóval ellátott, levehetetlen lábperecet viselni. A hatóságok így folyamatosan nyomon követik az elítélt mozgását.

Egyre népszerűbbek az olyan lábperecek is, amelyeket a helymeghatározó készülék mellett alkoholszondával is elláttak: ezeket azok kapják, akiket ittas vezetésért vagy részeg garázdaságért ítéltek szabadságvesztésre. A szonda az izzadság alapján folyamatosan méri, hogy az elítélt fogyaszt-e alkoholt, megsértve ezzel a feltételes szabadlábra helyezés szabályait. Egy alkoholszondával ellátott lábperec napi fenntartási költsége mindössze 12 dollár, míg az elzárás naponta 150 dollárt emésztene fel. Jelenleg 46 államban körülbelül 15 ezer szabadlábra helyezett elítélt visel szondás lábperecet.

Forrás: globusz.net

Kaliforniai börtönben - több állam szabadlábra helyezi, és GPS helymeghatározóval, sőt, esetenként alkoholszondával ellátott lábperecekkel látja el a nem erőszakos bűncselekmények elkövetőit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.