Börtön FARC-os trikó árusításáért

A terrorizmust támogatja, aki trikók árusításával pénzt gyűjt a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezet számára - döntött szerdán a dániai legfelsőbb bíróság.

A terrorizmust támogatja, aki trikók árusításával pénzt gyűjt a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezet számára - döntött szerdán a dániai legfelsőbb bíróság, csaknem valamennyi pontjában helyben hagyva egy korábbi ítéletet, amelynek értelmében kettőtől hat hónapig terjedő börtönbüntetést kapnak egy dán civil szervezet tagjai.

A Lovers and Fighters elnevezésű csoport hat tagja a FARC és a PFLP logójával ellátott trikókat árult, a bevételből pedig támogatta egyebek között a kolumbiai gerillaszervezet egy rádióadóját és a palesztin szervezet egy grafikai műhelyét.

Az aktivisták ügyében eljáró elsőfokú bíróság felmentette a vádlottakat, a másodfokú bíróság viszont elmarasztalta őket. Ez utóbbi döntést csaknem teljes egészében hegyben hagyta a legfelsőbb bírói testület, de letöltendő helyett felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetként tartja számon a FARC-ot és a PFLP-t. A hatóságok szerint a kolumbiai gerillaszervezet jelentős szereplő a kábítószer-kereskedelemben, és gyakran alkalmazott módszerei közé tartozik a gyilkosság, a túszejtés és a váltságdíj-követeléssel kombinált emberrablás, a PFLP pedig az egyik legradikálisabb Izrael-ellenes palesztin csoport.

A Lovers and Fighters aktivistái szerint nem demokratikus eljárás, hogy a dániai terrorellenes törvényre hivatkozva hoztak ellenük ítéletet. "A szabadságharc nem terrorizmus, a szolidaritás pedig nem bűncselekmény" - mondta a csoport egy szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.