Börtön ellen fellebbezett, halálbüntetést kapott 'Mirpur hentese'

A 65 éves iszlamista vezető fellebbezett az életfogytiglani börtön ellen, a Legfelsőbb Bíróság azonban halálbüntetésre súlyosbította az ítéletet.

Abdul Kader Mullahot, a helyi iszlamista párt, a Jamaat e-Islami főtitkár-helyettesét februárban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az 1971-es függetlenségi háborúban elkövetett bűntettek miatt. Ügyét egy különleges, háborús bűntettekkel foglalkozó bíróság tárgyalta, amelyet a jelenlegi bangladesi kormány állított fel 2010-ben, hogy leszámoljanak azokkal, akik összejátszottak a Kelet-Pakisztán elszakadását megakadályozni kívánó pakisztáni erőkkel.

Mullahot hat vádpontból ötben, többek között gyilkosság vádjában bűnösnek találták. A politikus állt állítólag több tömegmészárlás mögött Dakka Mirpur körzetében, amelyek miatt "Mirpur hentese" néven híresült el. Az iszlamista politikus tagadta az ellene felhozott vádakat, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult. Érveit azonban elutasították, és helyette súlyosbították a büntetést. Védőügyvédje megdöbbent a döntésen, szerinte ez az első alkalom a dél-ázsiai igazságszolgáltatás történetében, hogy a Legfelsőbb Bíróság növelte a büntetés mértékét, írja a BBC.

Februárban a bírósági döntés kihirdetését dühös tüntetések követték. Mullah támogatói szerint politikailag motivált vádakat hoztak fel a politikus ellen, ellenfelei viszont úgy vélik, túl enyhe büntetést kapott. Év eleje óta az összecsapásokban több mint száz ember meghalt.

Az utóbbi pár hónapban Mullahon kívül több iszlamista politikai vezetőt is elítéltek, ami a Jamaat e-Islami hívei szerint azt bizonyítja, hogy a bangladesi vezetés bosszúhadjáratot folytat a kormányellenes pártok ellen.

A bangladesi kormány szerint több mint hárommillió ember halt meg a függetlenségi harcban, más számítások szerint viszont 300-500 ezer közé tehető az áldozatok száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.