Börtön a horvát privatizáció két irányítójának

Tizenegy évi börtönre ítélte egy horvát bíróság az ország privatizációs alapjának volt magas rangú tisztségviselőjét kenőpénz kikényszerítéséért és hivatali hatalommal való visszaélésért.

Tizenegy évi börtönre ítélte egy horvát bíróság az ország  privatizációs alapjának volt magas rangú tisztségviselőjét kenőpénz  kikényszerítéséért és hivatali hatalommal való visszaélésért – jelentette pénteken a horvát média.

Josip Matanovicot, az állami privatizációs alap (HFP) 2004 és 2007 között hivatalban volt egyik alelnökét a zágrábi kerületi  bíróság kötelezte arra is, hogy fizessen be az államnak 250 ezer  eurót és mintegy 125 ezer kunát (mintegy 23 ezer euró) – annyit,  amennyit a különböző privatizációs ügyekben megvesztegetésként  elfogadott.
Az eddigi legnagyobb ilyen típusú horvátországi perben a HFP egy  másik alelnökét, Robert Pesát két évi szabadságvesztésre ítélték, s  bűnösnek találtak további négy vádlottat is, köztük két ügyvédet. Az  ítélet nem jogerős, mindannyian fellebbezhetnek.

A szervezett bűnözés és a korrupció elleni határozottabb  fellépést az egyik legfontosabb követelményként szabta az Európai  Unió Horvátország számára uniós csatlakozási tárgyalásainak idei  lezárásához.

A horvát privatizációs alap egy további alelnökét nemrég  mentették fel a vádak alól egy másik perben. Mindannyiukat 2007-ben  tartóztatták le azzal a váddal, hogy csúszópénz ellenében segítették  hozzá a vevőket a kiárusításra váró állami vagyontárgyakhoz. Azóta  gyakorlatilag leállították az állami vagyon privatizációját  Horvátországban.

A pénteken elítélt Matanovic ellen elsősorban az idegenforgalmi  ágazat privatizációjával összefüggő ügyek miatt emeltek vádat. A hét  hónapig tartó per során az ügyész bemutatott titokban készített  videofelvételeket, amelyek egyikén Matanovic éppen 1,5 millió eurót  követel egy orosz befektetőtől, cserébe azért, hogy a turizmussal kapcsolatos üzleteit támogassa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.