Órákig ittak, majd indultak repülőt vezetni

Hat hónap börtönre ítélték az Air Baltic lett légitársaság másodpilótáját, aki whiskyt és sört ivott kollégáival, négy órával a munkavégzés előtt.

Pár napja lapunk is beszámolt róla, hogy az Air Baltic légitársaság Norvégiából Krétára induló gépének legénységét őrizetbe vették a reptéren, és vérvizsgálatra vitték. A rendőrséghez névtelen bejelentés érkezett, hogy a pilóták és légiutas-kísérők alkoholt fogyasztottak a felszállás előtt.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a harmincnyolc éves pilóta véralkoholszintje hétszerese volt az elfogadott határértéknek – írja a BBC. A férfi bevallotta, hogy kollégáival a munka előtt letoltak két whiskyt, majd sörözni mentek. Az italozás hosszú órákon át tartott, és négy órával azelőtt fejezték be a mulatozást, hogy a Krétára induló járattal repültek volna, amelyen száz utas utazott.

A másodpilótát először nyolc hónap börtönre ítélték, de azt csökkentették hatra, miután elismerte az italozást. A gép ötvenéves kapitánya ellen is eljárás folyik, az ő ügyét szeptember 17-én tárgyalja a bíróság. A pilóta tagadja az ellene felhozott vádakat, ám a rendőrségi jelentések szerint az ő véralkoholszintje is kétszerese volt az elfogadott határnak.

Az Air Baltic lett légitársaság az eset után azonnal felfüggesztette, majd kirúgta a személyzetet, és elmondták: ezentúl folyamatos ellenőrzések alá vetik majd a pilótáikat és légiutas-kísérőiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.