Börtön járhat a bosszúpornóért

Hivatalosan is bűncselekménynek minősül csütörtök óta a borsszúpornó Nagy-Britanniában.

Két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az Nagy-Britanniában, aki szexvideót vagy meztelen fotókat tesz közzé az interneten partnere beleegyezése nélkül, és célja, hogy kárt okozzon vele - írja a BBC.

A most Angliában és Walesben életbe lépő jogszabály értelmében bosszúpornónak minősül minden olyan „fénykép vagy felvétel, amely egy adott személyt szexuális tevékenység közben mutat be, szexuálisan ábrázol, vagy amelyen nemi szerve látható”, és amelyet az adott illető nem kívánt nyilvánosságra hozni. A jogszabály értelmében minden olyan kép online és offline megosztása büntetést von maga után, amelyet az áldozat engedélye nélkül tesznek közzé.

Angol és walesi rendőrségi adatok szerint 2012. január 1-je és 2014. július 1-je között 149 olyan esetet regisztráltak, amikor bosszúpornó miatt tettek feljelentést. Az áldozatok nagy része nő volt, és csupán hat esetben került sor rendőri intézkedésre.

„Amikor az áldozatokkal beszélsz, azt mondják, olyan, mintha virtuálisan megerőszakolták volna őket” - nyilatkozta Maria Miller, volt brit kulturális miniszter, aki szerint az új jogszabály lehetőséget ad a nőknek arra, hogy megvédjék magukat. Nem mindenki gondolja azonban, hogy a törvénykezés megoldja majd a problémát.

Barbora Bukovska, az Article 19 nevű szervezet munkatársa szerint már eddig is elég törvény tiltotta az efféle viselkedést, ez a kiegészítés nem oldja meg a problémát.

Skócia és Észak-Írország is hasonló jogszabály bevezetését tervezi. Az Egyesült Államok 16 államában már törvénybe iktatták, hogy szabadságvesztés jár azért, ha valaki egy régebbi házi szexvideóját vagy pikáns fotókat tesz fel a világhálóra, hogy elégtételt vegyen egykori partnerén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.