Borítékolható a választási végeredmény Dél-Afrikában

Fölényesen, a várakozásoknak megfelelően nyerheti meg a szerdai, dél-afrikai választásokat az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC), de csökkenhetett némileg az országot húsz éve, az apartheid rendszer bukása óta irányító párt támogatottsága.

Rogan Ward / Reuters

A választókörzeti eredmények kétharmadának összeszámlálását követően az ANC 63,7 százalékon állt, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Szövetség (DA) 22,1 százalékon.

Az ANC öt évvel ezelőtt 66, a DA pedig 16,7 százalékot kapott. A voksolás, amelynek az volt a különlegessége, hogy először élhetett választójogával a „szabadon születettek" 1994 utáni nemzedéke, 72 százalék feletti részvételi arány mellett, egészében rendben zajlott le.

Igaz, az egyik szavazókörnél meglőttek egy ANC-tagot. Az eredmény lehetőséget adhat a hamarosan második elnöki ciklusát kezdő Jacob Zumának arra, hogy a botrányokon, így rezidenciafelújítási ügyén túllépve, a szakszervezeti és baloldali ellenállással szemben is lendületet adjon a reformoknak az Afrika legfejlettebb gazdaságával büszkélkedő országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.