Bontják az új berlini falat

Helyi tiltakozás hatására a tervezettnél hamarabb lebontják a német főváros központjában felépített műalkotást, amely a társadalmi különbségekre hívja fel a figyelmet.

 A Békefal (Peace Wall) című köztéri installáció egy furnérlemezből készült, feketére festett fal, amelyet a Friedrichstrassén, az egykori határ nyomvonalának közelében állítottak fel. A Berlin centrumán végighúzódó egyenes utca északi részén elegáns szállodák, luxusáruházak és vendéglők sorakoznak, a Checkpoint Charlie nevű volt határátkelőtől délre fekvő útszakasz viszont a város egyik legszegényebb negyedének főutcája.

A Berliner Zeitung hétvégi beszámolója szerint gyakorlati és elméleti kifogások egyaránt adódtak. A fal egyebek mellett akadályozza a közlekedést, ami visszaveti a környékbeli boltok forgalmát - mondták a tiltakozók. Nem tetszett a projekt szervezőinek hozzáállása sem; ahelyett, hogy a környékbeliekkel közösen hoztak volna létre valamit, ami felhívja a figyelmet a problémákra, egyszer csak bejelentés nélkül megjelentek és elzárták az utcát egy utálatos fekete fallal - panaszolták. A szervezők hangsúlyozták: a helyieket szándékosan nem vonták be a projektbe, mert úgy vélik, a művészetnek provokálni kell, a meglepetés erejét is felhasználva kell szembesíteni a befogadót a problémákkal.

Utálatos a fal – állítják a helyiek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.