Bomlóban a Pussy Riot

Megingott a punkcsapat összetartó ereje azután, hogy a három elítélt nő közül egyet feltételesen szabadlábra helyezett a bíróság, míg a többiek megkezdik kétéves börtönbüntetésüket.

– Nem volt megrendelőnk, nincsen producerünk, a tiltakozó akciókat magunk találtuk ki és hajtottuk végre – mondta az Interfaxnak Jekatyerina Szamucevics, akit kedden a bíróság feltételesen szabadlábra bocsátott, míg két másik társának helybenhagyták kétéves börtönbüntetését a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban az elnökválasztások küszöbén tartott Vlagyimir Putyin-ellenes "tüntető imájukért". A 23 éves Nagyezsda Tolokonnyikovát és a 25 éves Marija Aljohinát – mindketten kisgyermekes anyák – hamarosan átszállítják a börtönbüntetés helyszínére.

Szamucevics visszautasította a vádakat, hogy a színes kötött maszkot jelképévé emelő feminista-emberi jogi aktivista együttest külföldről pénzelnék, provokatív akcióinak végrehajtására. (Az orosz állami televízió egyik műsora a Londonban élő egykori milliárdost, Borisz Berezovszkijt sejtette a csoport mögött.) – Folytatni fogom, de óvatosabb leszek – vázolta fel ellenzéki tevékenységének jövőjét Szamucevics, jelezve, hogy szívesen csatlakozna ellenzéki mozgalomhoz. Ígérete szerint pénzgyűjtésbe kezd börtönben maradt társai javára. – Ehhez nem nagyon értek, de részt szeretnék venni ebben a munkában – mondta a márciustól októberig társaival együtt előzetes letartóztatásban lévő 29 éves aktivista, aki saját szavai szerint nem lépett kapcsolatba azzal a két körözött – vélhetően külföldre távozott – ismeretlennel, akik szintén részt vettek az ominózus akcióban.

Az egységet azonban épp ő bontotta meg, amikor október elején – a per helyszínén – váratlanul bejelentette, hogy hármuk közös ügyvédjeivel megszakítja a kapcsolatot, és új jogi képviselőt fogad magának. A döntés miatt a tárgyalást elhalasztották, így sokan a csapat időhúzási akciójának tekintették a lépést, feltételezve, hogy egyenként elállnak majd ügyvédjeiktől a következő tárgyalási alkalommal. Nem így történt, Tolokonnyikova és Aljohina kitartottak jogi képviselőik mellett, míg Szamucevics új ügyvédje kihozta őt a börtönből.

Szabadlábra helyezését csütörtökön azzal indokolta a bíróság, hogy a nő végül nem tudott részt venni a templomi performance-ban: maszkban ugyan az oltárhoz lépett és gitárját is elővette, ám amikor a "Szűzanya, űzd el Putyint!" című dal felhangzott, őt már kivitték a biztonsági őrök. (Igaz, ha végül lényegében nem vett részt az akcióban, kérdés, miért tartotta indokoltnak a bíróság a két év felfüggesztett börtönt.)

Az összetartó erő azonban nem csak Szamucevics kiszállásával bomlott meg a csoportban, amelynek szabadon engedéséért több zenei világsztár is fellépett, Madonnától Björkön át a Red Hot Chili Peppersig.

Tolokonnyikova az Eho Moszkvinak küldött levelében férjétől is elhatárolódott, aki szerinte rátelepedett a Pussy Riotra, kisajátította magának az irányítást, úgy nyilatkozva a sajtónak, mintha egyeztetne az együttessel. – Minden állítása hazugság, Pjotr Verzilov nem képviseli az együttest. Pusztán magához ragadta az irányítást – jelentette ki férjéről és gyermeke apjáról Tolokonnyikova. (Igaz, a provokatív akcióiról ismert Vojna – Háború – avangárd művészcsoport tagjaként ismertté vált Verzilov korábban maga is kijelentette, hogy ő nem képviseli semmilyen formában a Pussy Riotot, amely elvei szerint is névtelenségbe burkolja tagjait. Az anonimitást csak a per lehetetlenítette el.)

A tárgyalások során a csapat többször elmondta, hogy akciójuk politikai, nem pedig vallási alapú volt, bár lehet, hogy nem jól választották meg a helyszínt, ezért megkövették azokat, akik úgy érezték, hogy megsértették őket vallási érzékenységükben. Szamucevics az ítélet előtt azt is elmondta, hogy a Pussy Riot nem más, mint Cicák Lázadása, sikamlósabb értelmet abba beleszőni felesleges. Ezzel Putyin korábbi nyilatkozatára utalt, miután az orosz elnök azt mondta, kimondani is visszataszító a szót, "amiről mindenki tudja, hogy mit jelent" a cicán kívül.


Cicák Lázadása a bíróságon. Volt, aki egérutat nyert.
Members of the female punk band "Pussy Riot" (L-R) Yekaterina Samutsevich, Maria Alyokhina and Nadezhda Tolokonnikova sit in a glass-walled cage before a court hearing in Moscow October 10, 2012. The court will hear an appeal for three members of the band that was adjourned the week before. REUTERS/Maxim Shemetov (RUSSIA - Tags: ENTERTAINMENT LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.