Bomlik a szlovák kereszténydemokrata párt

Mikulás Dzurinda szlovák exkormányfő és Ivan Miklos volt pénzügyminiszter bejelentette, hogy azonnali hatállyal kilépnek a Szlovák Kereszténydemokrata Unióból (SDKÚ).

Indoklásként azt hozták fel, hogy a különböző érdekcsoportok belső viszálykodásai már az egykori kormánypárt létét is veszélyeztetik, ők pedig nem óhajtanak ennek részesei lenni. A volt szlovák kormányfő egyébként az SDKÚ egyik alapító tagja, 1996-tól 2012-ig pedig az elnöke volt. Ekkor azonban az általa vezetett poltikai tömörülés az előrehozott képviselőházi választásokon mindössze az érvényes szavazatok 6,09 százalékát szerezte meg. Emiatt lemondott elnöki tisztségéről, valamint elnökségi tagságáról is.

Utódjaként Lucia Zitnanská volt igazságügyminisztert javasolta, ám a tisztújító kongresszus Pavol Fresónak szavazott bizalmat, aki mindmáig az SDKÚ élén áll, amelyből nemrég kilépett a sikertelenül szerepelt pártelnök-jelölt asszony is. Őt az elmúlt héten a Bugár Béla vezette Híd párt egyik alelnökévé választották. Pozsonyi lapértesülések szerint Mikulás Dzurnda és Ivan Miklos a tavaly alakult jobbközép Nova pártban folytathatják közéleti tevékenységüket, de ezt egyelőre ők nem erősítették meg.

Hármójuk kilépésével az SDKÚ parlamenti frakciója hat főre olvadt, ezért formálisan megszűnik, mert legalább nyolc képviselő alkothat ilyen testületet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.