Bomlik a lázadók egysége

Katonai sikerekről számoltak be az ukrán kormányerők, amelyek tíznapos tűzszünet után kedden újraindították a kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók elleni „antiterrorista műveleteket". A belügyminiszter egyik tanácsadója azt mondta, hogy az akciók első napján több mint ezer szakadár fegyverest öltek meg, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (SZNBO) szóvivője pedig közölte: a felkelők 120 állására mértek csapást, és felszabadították a donyecki régió három települését. A felkelők ugyanakkor eltalálták a légierő egyik vadászgépét, de az nem zuhant le, hanem megsemmisítette az „ellenséges pozíciókat" – adta hírül a védelmi minisztérium. Szlavjanszkban a harcok következtében leállt az áramszolgáltatás, az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség a szeparatistáktól úgy értesült, hogy szerdára virradó éjszaka ágyútüzet zúdítottak a közeli Kramatorszkra, Luhanszk megyében pedig polgári áldozatokat is követelt egy légi támadás.

Miközben Andrij Parubij, az SZNBO titkára újfent arról beszélt, hogy Ukrajnát bármelyik pillanatban megtámadhatja Oroszország, Berlinben a francia, a német, az orosz és az ukrán külügyminiszter tárgyalt a kelet-ukrajnai tűzszünet esélyeiről. Angela Merkel német kancellár ismét újabb gazdasági szankciók lehetőségére figyelmeztette Moszkvát, Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pedig azt mondta, hogy Oroszország lépései „fenyegetik a Berlini Fal leomlása után felépített békét és biztonságot". A donyecki lázadók vezére, Alekszandr Borodaj viszont kijelentette: ha Kijev hajlandó rá, ők készen állnak a tűzszüneti tárgyalások folytatására. Figyelembe veszik az orosz külügyminisztérium és az EBESZ véleményét – idézte az Interfax orosz hírügynökség Borodajt, aki azért feltételeket is támasztott. Az egyeztetésnek a donyecki régióban kell történnie, teljes körű tárgyalásokat pedig csak azután tart lehetségesnek, hogy visszavonták a függetlenségre törő térségből a kijevi kormány csapatait – mondta.

Az egyezkedést az is nehezíti, hogy egyre nyilvánvalóbb ellentétek mutatkoznak a lázadók soraiban, a jelek szerint több egységük is kicsúszott az ellenőrzés alól. Eddig csak híreszteléseket lehetett hallani a belső viszályról, kedden azonban az már fegyveres összecsapásokhoz vezetett. Orosz sajtójelentések szerint e felkelők egyik „önjáró" egysége elfoglalta a donyecki megyei rendőrkapitányság amúgy már a szakadárok ellenőrzése alatt álló épületét, amelyet végül többórás tűzharc árán vettek vissza a szeparatisták donyecki központjának irányítása alatt álló alakulatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.